Книга за спасяването на българските евреи по море

Показала ролята на българското морячество за спасяването на десетки хиляди евреи от сигурна смърт, книгата публикува и знаците на тяхната благодарност за това - снимки на паметниците, посветени на гибелта на „Струма“ в градовете Холон и Ашдот (открит през 1991 г.) в Израел.

All-focus

Хитлерофашисткият геноцид над евреите е най-трагичната страница от историята на този народ, а спасяването на българските му събратя по време на Втората световна война и след нея – едно от достойнствата на страната ни и в международен план. През годините темата е осветлявана в книги и филми, в изследвания, документи и спомени. Независимо че към нейни акценти е имало различни ракурси, различна трактовка на обстоятелствата, мотивите и заслугите, най-важен е резултатът, отзвукът – България спаси своите евреи.

Наскоро българската морска съставляваща на този исторически факт бе поднесена на обществеността чрез книгата „От Варна към Обетованата земя по море (1939 – 1949)“ – сборник с изследвания и документи. Той се издава по инициатива на Организацията на евреите в България „Шалом“ – клон Варна, и е посветен на 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта.

На 167 страници изданието на ИК „Морски свят – Морски вестник“ включва 9 изследвания, 41 документа и 40 фотографии. Автор на три изследвания е д-р Мариана Кръстева – директор на Военноморския музей, на две – капитан ІІ ранг от запаса д-р Атанас Панайотов, на две – двамата в съавторство. Още по една статия имат командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев и Пресиян Панайотов. Фоторепортажът в края на книгата е на майор Иван Савов.

Множеството документи могат условно да се разделят на две групи. Сред официалните са тези на министерства, посолства, дирекции, комитети и общности, касаещи съдбата на българските евреи и опитите те да бъдат спасени. Сред личните документи са писма, молби, спомени, съобщения в медиите и некролози, разкриващи десетки човешки съдби, спасени или прекършени в битката за оцеляване.

Разбира се, документите и снимките само подкрепят и илюстрират изводите в изследванията на морските историци, които са плод на техни отдавнашни търсения, и са по-важната част на сборника. В своята цялост те разкриват геополитическата обстановка в света по онова време, отношението на различните страни към „еврейския въпрос“, ролята на България, за да се задълбочат в морската част на усилията за спасяването на български евреи и на евреи от други европейски държави. Изяснени са механизмите, финансирането, корабите, рисковете на пристанищата, капитаните и екипажите, осъществяващи морския трансфер на хиляди хора при нелегалната и легална (след края на войната) емиграция.

Читателят ще узнае подробности за ролята на парни кораби и ветроходни гемии като „Рудничар“ (4 рейса), „Марица“, „Беласица“, „Милка“, „Либертад“ (бивш „Шипка“), „Салвадор“ (бивш „Цар Крум“), „България“ (7 рейса) и много други под наш и чужд флаг, приемали на борда си „пасажери“ от български пристанища. Разкрито е мъжеството на екипажите и на легендарни капитани като Антон Прудкин, Григор Горбатенко, Иван Станчев и други. Отдадено е дължимото на еврейски бизнесмени и общественици, организатори на морския трансфер.

Не всички кораби достигат Обетованата земя – част от тях са потънали или потопени. Специално внимание е отделено на гибелта (24 февруари 1942 г.) на кораба „Струма“ – добил прозвището „Българският „Титаник“, погубил 767 души, сред които около 120 деца. Отношението по темата през годините включва мълчание, спорове, хипотези и конюнктура. Опората на български, руски и немски източници позволява на Атанас Панайотов да кристализира своята теза – „Струма“ е потопен от съветската подводница Щ-213.

Показала ролята на българското морячество за спасяването на десетки хиляди евреи от сигурна смърт, книгата публикува и знаците на тяхната благодарност за това – снимки на паметниците, посветени на гибелта на „Струма“ в градовете Холон и Ашдот (открит през 1991 г.) в Израел. А на 12 август 2018 г. в района на Пристанище Варна-изток в присъствието на президента на страната и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев и началника на отбраната генерал Андрей Боцев бе открита паметна плоча от командира на ВМС контраадмирал Митко Петев и капитан от резерва Олег Калдерон – председател на Организацията на евреите в България „Шалом“ – клон Варна. Текстът й гласи: „От това място, Пристанище Варна, в периода 1934 – 1951 г. хиляди евреи отплават към Обетованата земя – Израел. Благодарим на варненската общественост и на българските моряци за героизма и човечността!“


От Варна към Обетованата земя по море (1939 – 1949 г.). Сборник с изследвания и документи. ISBN 978-954-9484-40-3, Издателска къща „Морски свят – Морски вестник“ – Варна, печатница: „Хеликс прес“ – Варна. Сборникът се разпространява от Организацията на евреите в България „Шалом“ – клон Варна.
Източник Валентин ДИМИТРОВ

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент