Турция започва строителството на “новия Босфор”

Догодина започва строителството на “Канал Истанбул”, който трябва да разтовари трафика през Босфора, съобщи днес министърът на транспорта и инфраструктурата на Турция Мехмет Турхан.

“Работата по проекта ще започне през 2019 г. и не трябва да се забавя до 2020 г.”, заяви министърът, цитиран от агенция “Анадолу”.

По дължината на канала се предвижда строителството на 10 моста.

По думите на министъра “новият Босфор” трябва да бъде готов до 2023 година.

Турция иска да ограничи движението на танкери през Босфора, заради опасността от аварии в района на многомилионния Истанбул.

Каналът ще бъде с дължина 28 мили, а през него дневно ще преминават 160 плавателни съда между Черно и Мраморно море. Новият канал трябва да има широчина 400 метра и дълбочина 25 метра.

Maritime.bg припомня, че идеята за нов канал е на настоящия турски президент Реджеп Ердоган, който я анонсира през 2011 година.

За самия градеж, както и последващото опериране на канала, в Турция ще бъде създадена специална компания.

В момента дневно около 150 кораба преминават през Босфора, около 30 от тях са танкери. Годишно около 150 млн. тона е преминалото количество нефт и нефтопродукти през него.

Освен строителството на новия канал, Турция планира и изграждане на ново дълбоководно пристанище.

Maritime.bg припомня, че българското национално доброволческо сдружение за морско спасяване „БУЛСАР“ сигнализира ООН и редица други структури за евентуалните опасности при реализацията на турския проект за „втори Босфор“ – „Канал Истанбул“. От сдружението заявяват, че ще бъде нарушен установеният от милиони години крехък екологичен баланс на водите на Черно море. За периода от създаването на конвенция Монтрьо за тези Проливи (1936 г,) до сега корабоплавателният трафик се е увеличил около 150 пъти и почти на всеки 5-6 години се случва по един много сериозен инцидент, обичайно придружен с нефторазливи и човешки жертви.

Вижте пълния текст на позицията на доброволческото сдружение тук: „Булсар“ алармира за неизвестностите при прокопаване на втори Босфор.

Преди 3 години турският президент Ердоган поиска ускоряване на проекта, развитието на идеята за втори Босфор бе позабравено след встъпването му в турското президентство. Именно градежът на втори канал край Истанбул е едно от основните обещания, което той пое в своите изборни кампании през годините.

Защо Ердоган иска нов Босфор вижте тук: Турция цели геостратегическия ключ на Черно море, Ердоган иска ударно нов Босфор.

Новият канал няма да бъде обект на конвенцията от Монтрьо, отнасяща се до използването на проливите, което гарантира свободно преминаване на товарни кораби по време на мир, каза той, което означава, че Турция ще може свободно да определя таксите за преминаване.
Каналът ще бъде прокопан от регион Дурусу на турското черноморско крайбрежие до Кючукчекмедже на Мраморно море. Канал Истанбул ще се намира близо до редица проекти в северен Истанбул, изградени от правителството на партията на президента Тайип Ердоган, включително третия мост над Босфора, открит през 2016 г., и третото летище в града.

Изкопната маса, която ще бъде добита при прокопаването на канала, ще бъде използвана за селското стопанство, както и за изкуствени острови и пристанища, които ще бъдат построени в Мраморно море.

Планът има много критици, а самият Ердоган с лекота го нарече „луд проект“, когато за пръв път го представи. Според еколози проектът ще подготви пътя за по-нататъшно развитие в северната част на града, като се стимулира унищожаването на горите там. За момента не са ясни резултатите от доклада за оценка на въздействието на проекта върху околната среда. Истанбулската камара на геоложките инженери заяви, че първоначалното подаване на доклада за въздействието върху околната среда не е взело предвид няколко фактора, които правят проекта нежизнеспособен. Проектът има потенциал да окаже сериозно влияние върху климата и баланса на минералите и хранителните вещества в Черно море и околните райони и ще изчерпи нивата на кислорода в Мраморно море.

Вижте още

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент