Военното господство на САЩ е в историята, трябват им нови подводници

Значително е намаляло глобалното военно превъзходство на САЩ, сочи доклад, изготвен от независими експерти по поръчка на Конгреса. 

Заключенията в документа обаче са тежки и отрезвителни – сред тях е твърдението, че “сигурността и благоденствието на САЩ са изложени на по-голям риск в най-голямата степен от десетилетия”, отбелязва Би Би Си, предаде Дневник.

“Военното превъзходство на Америка е ерозирало до опасна степен,” продължава докладът. Според него дори Иран и Северна Корея, които трудно могат да са конкуренти на САЩ, са ново и опасно предизвикателство.

Справка на Maritime.bg в документа сочи, че той определя и изключително опасното изоставане на флота. “Флотът трябва да расте”, се отбелязва в него.

Тъй като Китай и в по-малка степен Русия инвестира в своите подводни възможности, Съединените щати трябва да разширят своя подводен флот. Настоящият план за военно корабостроене не предвиждат този растеж. Дори според текущите планове, ще има намаляване на броя на подводниците през следващото десетилетие. Освен това, за да се проектира и поддържа военната мощ в Западния Тихи океан и други райони, флотът трябва драматично да рекапитализира и разшири своите сили.

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент