Военното господство на САЩ е в историята, трябват им нови подводници

Значително е намаляло глобалното военно превъзходство на САЩ, сочи доклад, изготвен от независими експерти по поръчка на Конгреса. 

Заключенията в документа обаче са тежки и отрезвителни – сред тях е твърдението, че „сигурността и благоденствието на САЩ са изложени на по-голям риск в най-голямата степен от десетилетия“, отбелязва Би Би Си, предаде Дневник.

„Военното превъзходство на Америка е ерозирало до опасна степен,“ продължава докладът. Според него дори Иран и Северна Корея, които трудно могат да са конкуренти на САЩ, са ново и опасно предизвикателство.

Справка на Maritime.bg в документа сочи, че той определя и изключително опасното изоставане на флота. „Флотът трябва да расте“, се отбелязва в него.

Тъй като Китай и в по-малка степен Русия инвестира в своите подводни възможности, Съединените щати трябва да разширят своя подводен флот. Настоящият план за военно корабостроене не предвиждат този растеж. Дори според текущите планове, ще има намаляване на броя на подводниците през следващото десетилетие. Освен това, за да се проектира и поддържа военната мощ в Западния Тихи океан и други райони, флотът трябва драматично да рекапитализира и разшири своите сили.

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент