67 000 снимки на подводница ARA San Juan разкриват причината за гибелта й

67 000 снимки с висока резолюция ще бъдат анализирани, за да се установи причината за гибелта на подводница ARA SAN JUAN.

Maritime.bg припомня, че изчезналата преди година подводна лодка бе открита в събота.

Хилядите снимки и видео на останките са направени от безпилотни подводни апарати (UAV и ROV) на американската компания “Ocean Infinity”, наета от правителството на Аржентина за откриване на ARA SAN JUAN.

Изображенията ще станат основа за създаване на 3D модел на плавателния съд, на който гибелта си намериха 44 подводничари.

Експертите смятат, че по този начин ще установят аварията, станала причина за изчезване на подводницата.

Корпусът на подводницата лежи на дълбочина 907 метра и бе открит 366 дни след изчезването й.

Според много експерти, цитирани от медии в Аржентина, евентуална операция за изваждане на трите секции е невъзможна.

Открита е носовата секция на подводника с торпедните апарати, рубката, винта с част от вала, както и разпръснати парчета метал на външния й корпус.

По-малко от 8 nm е разстоянието между последните координати, от които ARA SAN JUAN има връзка с брега и мястото, където лежи в момента.

В неделя властите в Аржентина обявиха тридневен национален траур, а президентът на страната заяви, че предстои сериозна работа, преди да се установи “цялата истина”.

Снимки:

Вижте още

Последни новини

Последни новини

Руският флот приема нова фрегата

Фрегата "Адмирал Головко" от проект 22350 ще бъде приета в състава на ВМФ на Руската федерация през следващия месец, обяви ТАСС, цитирайки източник от военно-промишления

Община Варна привежда в експлоатационна годност рибарско пристанище “Карантината”

Община Варна планира да приведе в експлоатационна годност рибарско пристанище "Карантината" във варненския квартал "Аспарухово", става ясно от обявено инвестиционно

Румънските морски пристанища обявиха рекорден товарооборот

С 12% повече товари са обработили морските пристанища на Румъния за 2022 г., обявиха от румънската пристанищна администрация. В морските терминали са обработени общо 75,55

Турция започва активна експлоатация на газовите находища в Черно море до края на март

Турската държавна енергийна компания ТПАО обяви, че сондажният кораб Фатих е започнал да извършва нов сондаж в Черно море, предаде ТРТ. „Сондажният кораб Фатих започна

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент