ИАРА вече има право да арестува хванатите бракониери

Служителите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) вече имат право да задържат нарушители до идването на органите на реда. Според влезлите вече в сила промени в Закона за рибарството и аквакултурите те имат право да използват сила, ако ситуацията го налага.

За установяване на нарушението също така могат да използват технически средства за заснемане или записване. Освен това ще имат право да използват моторни превозни средства със специален режим на движение по време на изпълнение на служебните си задължения.

Всички любители рибари, с изключение на децата до 14-годишна възраст, попълват декларация по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАРА, с която декларират, че познават изискванията на нормативната уредба, приложима за любителския риболов.

Няма да се издава билет за любителски риболов, без да има попълнена декларация.

С промените в закона се въвеждат и нови забрани. Не се разрешава риболовът с мрежени риболовни уреди във вътрешните водоеми на страната, забранява се тяхната продажба, пренасяне и превозване, без валидно разрешително за стопански риболов или без регистрация.

Забранява се пренасянето, превозването на уреди за електроулов, без валидно разрешително за улов с научноизследователски цели. С новия ЗРА се налагат и промени в Наказателния кодекс.

С глоба от 10 000 до 15 000 лв. и лишаване от свобода ще бъдат наказвани нарушителите, които ловят риба чрез използване на взривни, отровни или зашеметяващи вещества.

Предвижда се още лишаване от свобода до 6 месеца или пробация и глоба от 5000 до 10 000 лв. за всеки, който лови риба с електрически ток без разрешително, или с риболовни мрежи в обекти, различни от Черно море, река Дунав и обектите, за които лицето има регистрация.

От една до три години лишаване от свобода и глоба от 15 000 до 20 000 лв. става наказанието при престъплението, извършено от две или повече лица. Също ако е извършено повторно или предметът на престъплението е в големи размери.

Източник в-к ЧЕРНО МОРЕ

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент