Морската част на „Турски поток“ е завършена

Изграждането на приемащите съоръжения на сушата и връзката с подводния участък продължава

Турски поток, снимка: Global Look Press

Церемонията за край на строителството на морския участък на газопровода „Турски поток“ е сред събитията в дневния ред на президентите на Турция и Русия, които ще разговарят в Истанбул днес.

Реджеп Тайип Ердоган и гостът му Владимир Путин ще се включат с видеоконферентна връзка, достъпна на церемонията в Истанбул, в полагането на последните тръби в Къйъкьой, в европейската част на Турция, където те излизат на сушата. Според прессъобщението на Кремъл двамата ще разговарят и за „международни и двустранни въпроси“.

Именно началото на сухопътния участък на „Турски поток“ е практическият въпрос, който вълнува няколко страни в Европа, а сред тях е и България. Причината е, че решението накъде да тръгне тръбата все още предстои, пише Дневник.

Проектът „Турски поток“ бе обявен през декември 2014 г. Това стана със същото изявление, с което от Анкара руският президент каза, че Русия се отказва от „Южен поток“, след като България е замразила дейностите по изграждането му. Началото на газопровода се отложи заради спор между „Газпром“ и „Боташ“ за цената на газа и заради неяснотата дали тръбите да стигат само турския бряг, или част от газа да се транзитира към ЕС. В крайна сметка бе решено капацитетът му да е наполовина на „Южен поток“ – 31.5 млрд. кубични метра, като се планира Турция да потребява половината от този обем.

В края на май обаче „Газпром“ подписа документ за продължение на „Турски поток“ до ЕС. Руският гигант се споразумя с турската TürkAkım Gaz Taşıma A.Ş. за изграждане на сухопътен участък на газопровода. С тази стъпка се потвърди, че компанията смята да доставя руски газ на европейски потребители и през този тръбопровод.

Две възможности

През октомври, докато бе на посещение в Унгария, Путин допусна по време на пресконференция с премиера Виктор Орбан, че „едно от сухопътните продължения“ на „Турски поток“ може да премине през страната.

Важна за развитието на проекта според сръбски медии ще е визитата на Путин в Белград, която се очакваше да е този месец, но бе отложена и би трябвало да се състои през януари.

Друг възможен маршрут обаче е през Гърция и Адриатическо море до Италия. От посещенията на премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев в Москва обаче България неведнъж е изтъквала желанието си „Турски поток“ да мине през нейна територия, а това би бил първият маршрут, продължаващ през Сърбия и Унгария.

Източник ДНЕВНИК

Вижте още
error: Защитено съдържание! Ако желаете да копирате този материал, се свържете с нас на адрес: news@maritime.bg