ВВМУ ще си сътрудничи с морски институт от Китай

Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, участва в Международен форум за развитие на морските лица и сътрудничество в рамките на програмата One Belt – one Road в гр. Нанджинг, Китайска народна република.

Форумът е организиран от Международната асоциация на преподавателите по морски науки (IMLA) и Морския университет на провинция Джинсу, съобщиха от ВВМУ.

В него участват ректори, преподаватели и представители на морски университети, компании, консулства и неправителствени организации от Бангладеш, Дания, Камбоджа, Кения, Китай, Панама, Шри Ланка и др.

Професор Медникаров изнесе презентация за ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и предложи ВSAMI (Black Sea Association Of Maritime Institutions) да бъде партньорът в Черноморския регион на програмата One Belt – One Road.

Инициативата One Belt – One Road реализира идеята за създаване на икономически пояс, базиран на маршрут от прословутия Път на коприната. Проектът е на китайското правителство и включва развитие на инфраструктурата и инвестиции в страни от Европа, Азия и Африка. Правителството призовава инициативата „да засили регионалната свързаност и да приеме по-светло бъдеще“.

В рамките на форума беше подписано Споразумение за сътрудничество между ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и Морския институт на провинция Джинсу (JMI).

Професор Медникаров беше модератор на втората сесия на форума, след края на която гостите разглеждаха учебно-материалната и тренажорна база на JMI. На по-късен етап бе проведена Кръгла маса за обсъждане на възможностите за сътрудничество между участниците.

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент