Европа планира мерки срещу руските проверки на кораби в Азовско море

ЕС ще разгледа конкретни мерки във връзка със ситуацията в Азовско море, предава РИА Новости.

ЕС може да обмисли конкретни мерки в близко бъдеще, дни или седмици във връзка с положението в Азовско море, каза ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини.

“Ние предадохме ясно послание на нашите събеседници в Русия, кaто очакваме от тях, че това (проверката на кораби- бел.ред.) ще спре. И ние също проучваме възможни мерки, по-специално ЕС се ангажира в това, да подкрепи засегнатите райони в Украйна с конкретни мерки, които ще бъдат обявени веднага щом бъдат приети официално. Днес обсъдихме това “, каза Могерини.

Според нея външните министри на страните от Европейския съюз са изразили единодушно мнение относно непризнаването на “така наречените” избори в Донбас, както и загрижеността за положението в Азовско море, което причинява вреда не само на украинската икономика, но и на корабите под европейски знамена.

Източник Агенция Фокус

Последни новини

Последни новини

Българо-румънски енергиен остров в Черно море носи 6 млрд. евро приходи и над 20 хил. нови работни места

Енергиен остров в Черно море, изграден съвместно от Румъния и България, би улеснил разгръщането на мултигигаватов офшорен вятърен капацитет, като същевременно ще избегне

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент