„Зелени“ пътнически кораби ще се задвижват с органични отпадъци от риболова

Органични отпадъци от риболовната индустрия ще бъдат използвани за задвижване на нова серия „зелени“ пътнически кораби. Това обяви норвежкият корабособственик „Hurtigruten“, търсещ нови възможности в отговор на  регулации на Международната морска организация „IMO 2020“.

Новите пътнически съдове на компанията ще използват втечнен биогаз – възобновяемо гориво, произведено от останки от морски организми.

„Нашата компания ще бъде първата в света, използваща тази технология“, твърди директорът й Даниел Скелдам. Според думите му втечненият биогаз е най-чистото гориво в света.

В момента той има изключително ограничена употреба, предимно в сектора на автобусния транспорт.

Норвежкият риболовен сектор генерира огромни количества органични отпадъци, което дава уникална възможност страната да се превърне в лидер при производството на биогаз.

„Hurtigruten“ твърди, че до 2021 г. ще оперира шест пътнически кораба, задвижвани с биогаз, LNG и разполагащи с големи акумулаторни комплекси.

Последни новини

Последни новини

В края на май (не) изпратих писмо – защо моряците още не са ключови работници в България

В края на месец май изпратих писмо до Генералния секретар на Международната морска организация (IMO) за присъединяването на страната ни към общата резолюция. Това заяви вече

Липсва уважение към моряците, очаква ни недостиг на работна ръка, ръст на изоставените екипажи, предупреждават от ITF

Морската индустрия може да се изправи пред сериозен недостиг на моряци. Това заяви генералният секретар на Международната федерация на транспортните работници (ITF) Степен

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент