Петър Сеферов: Външни от пристанището сили опитват да го разделят

Външни от пристанището сили опитват да го разделят. Това заяви изпълнителният директор на „Пристанище Варна“ ЕАД по повод организирания днес протест. В него участваха около 130 души от общо над 800 работещи в терминала на най-голямото българско пристанище.

По думите на Сеферов се прави опит да се манипулират служители и работници, а целта е да се изведе балансът, в който работят двата терминала.

Сеферов коментира, че това ще бъде пагубно за дружеството.

„Работим като едно цяло и това е нашата сила“, заяви той.

„Изключително съм учуден за проведения протест, особено за твърденията за липса на диалог, тъй като всички решения за социалните придобивки, заплатите и т.н. за двата терминала са вземани в дух на постоянен диалог“, дебело подчерта той.

Според думите му последната среща с представители на работещите над 1 500 души в порта е проведена в началото на месеца.

„На тези срещи, на които информирахме за предстоящите увеличения на работните заплати и разценките, присъстваха същите тези, които днес организират това мероприятие. Подчертавам, че предложенията за увеличение са именно техни. Учудва ме фактът, че днес протестират“, коментира още Сеферов.

По думите му останалите синдикални организации, функциониращи на територията на пристанището, не подкрепят действията на своите колеги, тъй като всички поставени от тях искания са напълно удовлетворени.

По-рано днес около 130 души, работещи в Пристанище Варна – Запад, излязоха на митинг за по-добри условия на труд и по-високи възнаграждения. Демонстрацията започна около обяд, предаде bTV.

Според тях има нарушения на трудовото законодателство.

„Ние работим в страшно лоши условия на труд, влизаме в кораби, където има страшно запрашаване, миризми”, споделя докерът Любомир Маринов, работещ на пристанището от 23 години, но смята, че заплащането не е достатъчно за условията, в които той и колегите му работят.

„Всеки месец е различно, миналия месец имах 1019 лв. заплата. Искаме за абсолютно всички да има реално заплащане за този полаган труд и за условията, в които работим”, допълни той.

Преди ден от пристанището разпространиха информация, че средните възнаграждения на нормените работници надхвърлят 1 600 лева. Това твърдение бе отхвърлено от протестиращите, които заявиха, че максимално получават до 1 300 лева, което смятат за недостойно заплащане.

„Ще се запозная в коя сфера са исканията, но това е търговско дружество. Размерът на разходите, в това число и разходите за персонал, зависят от финансовите резултати дотолкова, доколкото Пристанището се справя добре и има положителен финансов резултат, печалба за изминалата година. През изминалите години увеличението на средствата за заплата е с 20%, за тази година са планирани още увеличения. Надявам се, че исканията са с оглед защита на трудови и социални права и няма политически аспект зад тях”, каза министърът на транспорта Росен Желязков.

Последни новини

Последни новини

Румен Николов: Неадекватно състояние на вахтените е вероятна причина за засядането край Яйлата

Неадекватно състояние на вахтените е вероятната причина за засядането край Яйлата. Това заяви на брифинг във Варна главният директор на Главна дирекция „Аварийно спасителна

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент