Нормализира се корабоплаването през Керченския проток

Възобновено е движението на плавателни съдове през Керченския проток, свързващ Черно и Азовско море. Това съобщават медии в Русия и Украйна.

Maritime.bg припомня, че след вчерашната ситуация между руски и украински съдове, плавателен съд застана под Кримския мост, с което бе блокиран трафикът през протока. Днес първи кораби са преминали около 0400 ч.

| Започнаха украинските провокации в Черно море, има ранени (видео)

Драстично ескалиралото напрежението е причина за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН днес. То е поискано и от Украйна, и от Русия.

През изминалата нощ Съветът за сигурност и отбрана на Украйна, свикан извънредно, предложи на украинския президент Петро Порошенко да въведе военно положение за 60 дни. Това решение трябва да бъде одобрено от украинския парламент, чиято извънредна сесия е предвидена за по-късно днес, предаде БТА.

Maritime.bg припомня, че служби в ДНР предупредиха преди повече от месец, че подобна ситуация ще настъпи.

| ДНР: Очаквайте сериозни провокации в Азовско море, ще има потопени кораби

При инцидента вчера са пострадали 6 военни моряци на Украйна.

Русия потвърди задържането на корабите и „използването на оръжия“, обвинявайки екипажите на украинските плавателни съдове, че „са извършили незаконни дейности в руските териториални води“ и „опасни маневри“.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова разкритикува „бандитските действия“ на Украйна. Тя каза, че първо е имало провокации, после силен натиск и после обвинения за агресия от страна на Украйна.

Последни новини

Последни новини

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морското оборудване

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морско оборудване, пише в издадено от Европейската комисия мотивирано становище. В