Пламен Димитров: Невъзможно е отделяне на терминалите на Пристанище Варна

Снимка: Пристанище Варна

Невъзможно е отделянето на двата терминала на Пристанище Варна. Това обяви във Варна президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му този въпрос отива „под масата“ и не стои на дневен ред.

Синдикалистът проведе срещи с представители на синдикалните организации във варненското пристанище. Maritime.bg припомня, че около 130 души от терминал Запад проведоха протестен митинг преди дни.

С техните лидери среща вече е провел и транспортният министър.

Според думите на Пламен Димитров следва да има увеличение на разценките за нормените работници в дружеството – докери, кранисти и др. Той обяви пред медии, че е постигнато общо искане към дружеството този ръст да възлиза на 10%.

Преди дни от пристанището съобщиха, че планират и увеличение от 5% на всички заплати, като това удовлетворява и исканията на синдикатите.

„Работни групи ще подготвят методиката за заплащане“, каза още президентът на КНСБ.

Той увери, че има съгласието на ръководството на пристанището за исканите промени. Част от тях са предложени именно от мениджмънта на пристанището.

Димитров не скри и факта, че това ще доведе до намаляване на реализираните от държавния пристанищен оператор печалби. Исканите увеличения ще намалят печалбите на пристанището с около 2 млн. лева годишно. „Моята работа е да убедя принципала да не ги търси тези 2 млн. като печалба, а да ги остави тук за доходите“, каза той.

„Направихме крачка напред към намиране на решение“, подчерта още президентът на КНСБ.

Синдикалистът обаче подчерта, че неговата цел не е различна от изразената. „Ако някой друг цели нещо друго, то не съм аз и се надявам да не е някой от синдикалните лидери“, заяви той с което на практика отрече, че митингите са с политическа насоченост, каквито съмнения има в публичното пространство. Припомняме, че митингите на Варна – Запад се случиха ден след като от пристанището обявиха увеличение на всички заплати с 5%, както и готовност за допълнителни увеличения при отделните групи работещи.

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент