Нов модерен кораб получава Гранична полиция

Всички кораби на Гранична полиция се използват за операции по търсене и спясяване

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Модерен гранично-полицейски кораб, който може да извършва операции по търсене и спасяване, ще приеме в състава си Главна дирекция „Гранична полиция“, научи Maritime.bg. Информацията бе официално потвърдена от пресцентъра на МВР.

„Гранична полиция“ разполага с общо 13 кораба. Три от тях са големи и мореходни съдове, 6 средни и 4 малки, обясняват от дирекцията.

През тази година кораби на „Гранична полиция“ са активирани в 10 операции по търсене и спасяване. През миналата година – в 8, а през 2016 г. граничарите са се включили в спасяването на животи на море в общо 11 инцидента.

Всички кораби на Гранична полиция се използват за търсене и спясяване, подчертават дебело от главната дирекцяи.

Новият модерен гранично-полицейски кораб ще бъде получен в изпълнение на Специфични дейности по Инструмента за финансово подпомагане на външните граници и визии по фонд „Вътрешна сигурност“.

Maritime.bg припомня, че ИА „Морска администрация“ се готви да осигури 1,5 млн. лева за спасителни влекачи, които да бъдат в готовност при евентуален инцидент. Това доведе до сериозно напрежение, а няколко неправителствени организации изразиха своето несъгласие да се разходват подобни средства, след като по закон сили и средства на флота и „Гранична полиция“ могат да бъдат включени при подобни случаи.

Вижте още

Последни новини

Последни новини