Украинските военни моряци признават вината си (видео)

Федералната служба за сигурност на Русия разпространи запис от разпита на украинските моряци, задържани в Черно море. Във видеото те признават, че са били предупредени, че пресичат границата с Русия. Единият от разпитаните е Андрей Драч, член на екипажа на катера „Никопол” .

И заявява, че на 23 ноември той е получил задача да следва курса Одеса-Мариупол през Керченския проток. Той уточнява, че следвайки курса, катерът е влязъл в териториалните води на Русия. „Бреговата охрана на Русия ни предупреди, че нарушаваме законодателството и нееднократно поиска да напуснем териториалните й води и да изчакаме решение за преминаване на Керченския пролив до град Мариупол „, казва той, пише в-к „МАРИЦА“.

Друг моряк от „Никопол” – Сергей Цибизов, признава, че е осъзнавал, че катерът извършват провокативни действия. Той пояснява, че пограничните служби на няколко пъти са поискали да спрат, но украинските кораби са продължили да „изпълняват задачата си”.„Руските кораби помолиха да спрем, иначе ще открият огън. Командирът взе решение и спря катера. Свалиха ни от катера и това бе всичко”, разказва Цибизов.

Третият разпитан – Владимир Лесовой, заявява, че е изпълнявал нареждане на длъжностно лице. Той уточнява, че след навлизането в руски води, РФ е „наблюдавала визуално” корабите чрез граничните охранителни кораби на ФСБ. „Напълно съзнателно пренебрегнах исканията, които идваха по радиостанцията. По време на прехода на борда имаше огнестрелно оръжие, картечници с боеприпаси. Осъзнавах, че действията са провокативни”, добавя капитанът.

Във връзка с разпространеното видео шефът на украинските военноморски сили Игор Воронченко обаче обяви, че тримата моряци са били заставени да дадат лъжливи показания. „Познавам тези момчета и зная, че винаги са били честни и големи професионалисти в това, което вършат. Това, което казват сега, е лъжа“, заявява той.

„Екипажите на корабите сега се намират на различни места. Трима военни, които бяха ранени, се намират в болница в град Керч. Корабите се намират в базата, където са катерите на ФСБ. И вече има определени доказателства за даване на лъжлива информация от нашите моряци“, казва Воронченко пред ICTV. Той е категоричен, че тримата моряци са дали показания под психологичеко и физическо въздействие. „Аз познавам тези моряци от „Никопол“, те винаги са били честни професионалисти. И това, което казват сега, не е истина“, казва още той. По думите му с тях вече са се срещнали адвокати. Воронченко коментира и разпространена от ФСБ информация, според която на борда на украинските кораби е имало агенти на тайните служби.

„Те могат да кажат, че сме долетели от небето на космически кораб“, обяви той. По думите му най-важната задача сега е моряците да бъдат върнати у дома, за което Украйна полага всички възможни усилия. „Вие действахте в рамките на закона, професионално, в съответствие с нормите на международното морско право и действащите договори. Законът, правото са на наша страна и това го разбира целия свят. Да чувствате страх е нормално. Най-важното е да вярвате в силата на духа си, да пазите достойнството си и да разбирате, че зад вас стои Украйна и целия цивилизован свят“, посочва още той.

Припомняме, че на 25 ноември три кораба на украинските ВМС – „Бердянск”, „Никопол” и „Яни Капу”, навлязоха в руски води. Те не реагираха на исканията, отправени им от съпровождащите ги кораби на руската ФСБ и Черноморския флот и извършваха опасни маневри. Наложи се руските военни да използват оръжие, за да спрат принудително плавателните съдове. В резултат трима украински военнослужещи получиха леки наранявания. И трите плавателни съда на Украйна бяха задържани. На фона на инцидента президентът на Украйна Петро Порошенко обяви въвеждането на военно положение, което влиза в сила от 28 ноември и ще продължи 30 дни. Междувременно бе съобщено, че Районният съд на Симферопол е решил трима от арестуваните за нарушаване на руската граница украински моряци да бъдат задържани под стража за два месеца. Във вторник се определят мерките на още 11 от 24-те арестувани украинци във връзка с неделния инцидент в Керченския пролив. / МАРИЦА

Източник МАРИЦА

Последни новини

Последни новини

Секретен доклад във Великобритания: 55 китайски подводничари загинаха при инцидент

Най-малко 55 китайски подводничари са загинали на борда на подводница, твърдят медии във Великобритания, които цитират секретен доклад на Кралските Военноморски сили.

Бургас посреща MedCruise

Бургас ще бъде домакин на 63-та Генерална асамблея на Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища – MedCruise. Асамблеята ще се проведе в периода 10 - 13 октомври

ДФЗ изплати над 2,7 млн. лева на бенефициери по Програмата за морско дело и рибарство 2014–2020

Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) изплати през септември 2 702 599,59  лв. на бенефициери по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020.