Бойни кораби на САЩ в района на Тайван

САЩ изпратиха два бойни кораба през Тайванския проток, предаде „Ройтерс“. Агенцията уточнява, че това е трета операция за тази година. Американската армия увеличава честотата на транзитите през стратегическия воден път въпреки опозицията от Китай, пише news.bg.

Действията на Пентагона заплашват още повече да засилят напрежението с Китай, но вероятно ще бъде видяно от Тайван като знак за подкрепа на фона на нарастващото търкане между Тайпе и Пекин.

„Военният флот на САЩ ще продължи да плава и да работи навсякъде, където международното право позволява“, отбелязаха от Пентагона.

Министерството на отбраната на Тайван заяви, че това е нормален транзит през международните води в Тайванския пролив и тайванските сили са наблюдавали преминаването на корабите.

Последният ход идва преди очакваната среща между Тръмп и китайския президент Син Джинпинг тази седмица в Аржентина в кулоарите на срещата на върха на Г-20.

Източник News.bg

Последни новини

Последни новини

Търсят нов собственик за над 19 млн. лева на суперяхта, построена преди над 60 години във Варна

Над 19 млн. лева е обявената цена за продажба на суперяхтата LA SULTANA. Построеният през 1962 година класически моторен съд с дължина 65 метра събира погледите на любителите на

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за