Бойни кораби на САЩ в района на Тайван

САЩ изпратиха два бойни кораба през Тайванския проток, предаде „Ройтерс“. Агенцията уточнява, че това е трета операция за тази година. Американската армия увеличава честотата на транзитите през стратегическия воден път въпреки опозицията от Китай, пише news.bg.

Действията на Пентагона заплашват още повече да засилят напрежението с Китай, но вероятно ще бъде видяно от Тайван като знак за подкрепа на фона на нарастващото търкане между Тайпе и Пекин.

„Военният флот на САЩ ще продължи да плава и да работи навсякъде, където международното право позволява“, отбелязаха от Пентагона.

Министерството на отбраната на Тайван заяви, че това е нормален транзит през международните води в Тайванския пролив и тайванските сили са наблюдавали преминаването на корабите.

Последният ход идва преди очакваната среща между Тръмп и китайския президент Син Джинпинг тази седмица в Аржентина в кулоарите на срещата на върха на Г-20.

Източник News.bg

Последни новини

Последни новини

Пътят до пристанище „Варна-Запад“ е опасен, институциите не реагират

650 хиляди тежкотоварни автомобили и 8 300 автобуса преминават, на година, по разбития път за пристанищен терминал „Варна-Запад“. Това съобщи за Радио Варна Пенка Илиева, която е

Успешно автономно плаване на контейнеровоз, застанал в пристанище с помощта на дрон

Успешно завършиха първите в света изпитания на автономна система за навигация, използвана на борда на контейнеровоз, извършил преход между две пристанища. Това съобщиха пред

164 години от рождението на Симеон Ванков – първият българин командир на военния ни флот

Днес се навършват 164 години от рождението на Симеон Ванков – първият българин командир на военния ни флот, оръжеен инженер и учен, организатор на артилерийското производство

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент