100 хил. евро глоба за капитан на кораб за гориво с високо съдържание на сяра

Глоба от 100 000 евро трябва да плати капитанът на пътническия кораб AZURA (IMO: 9424883) за използване на гориво със съдържание на сяра, надвишаващо нормите. Това реши съд в Марсилия при първи подобен процес в съдебната практика на Франция.

Мениджърът и собственик на кораба обаче е задължен да поеме  80% от  глобата, съобщи британският вестник „Гардиън“. AZURA е собственост на P&O Cruises, която е дъщерно дружество на американския гигант CARNIVAL.

Властите в Марсилия са установили, че AZURA приема гориво в пристанище Барселона със съдържание на сяра 1,68%, при допустимо в ЕС 1,5%. При последващото през май т.г. посещение в Марсилия на капитана е връчен акт.

В свое изявление CARNIVAL съобщи, че ще обжалва решението на съда, отхвърляйки твърденията на прокуратурата в Марсилия, че „капитанът е бил наясно с приемането на гориво с по-високо съдържание на сяра, за да спести пари за корабособственика“.

Maritime.bg припомня, че два кораба в наши пристанища използвали гориво с високо съдържание на сяра. Това бе установено при първата подобна операция с кодовото име „30 дни в морето“. Глобите у нас обаче са десетки пъти по-малки. Вижте още по темата тук: Два кораба в наши пристанища използвали гориво с високо съдържание на сяра

Последни новини

Последни новини

Преди 19 години на аварийно-спасителен кораб „Протео“ е вдигнат българският флаг

Построен през 1943 г. в италианския град Анкона, корабът има следните тактико-технически данни: дължина – 75.7 м, широчина – 11.7 м, газене – 5 м, водоизместване – 2048 т.