Още нови кораби за Черноморския флот на Русия

Снимка: Денис Абрамов/Sputnik

Два нови ракетни кораба ще влязат в състава на руския Черноморски флот през следващата година. Това съобщи представителят на руските ВМС кап. II ранг Алексей Рульов. И двата кораба ще разполагат с комплекси „Калибър“.

„През следващата година се планира завършване на строителството, изпитанията и включването в състава на ЧФ на два малки ракетни кораба от различни проекти, снабдени с крилати ракети „Калибър“, и на морския буксир „Сергей Балк“, каза той, цитиран от RB.

Рульов отбеляза, че в близко бъдеще в състава на Черноморския флот ще влязат и малкият ракетен кораб „Орехово-Зуево“, патрулните кораби „Василий Биков“ и „Дмитрий Рогачов“, миночистачът „Иван Антонов“ и други.

Крилатите ракети „Калибър“ първоначално се разработват за въоръжаване на най-новите многоцелеви атомни подводници по проект 885 „Ясень“. След това с тях руснаците започнаха да въоръжават както подводниците по проект 636, към които се отнася „Великий Новгород“, така и надводните кораби.

Обсегът на действие на „Калибрите“ е около 2,5 хил. километра. За първи път те бяха ползвани срещу бунтовниците в Сирия на 7 октомври 2015 година. Тогава ракетният кораб по проект 11661К „Дагестан“ и малките ракетни кораби по проект 2163 „Град Свияжск“, „Великий Устюг“ и „Углич“ изстреляха 26 крилати ракети от акваторията на Каспийско море.

Източник RB

Последни новини

Последни новини

Пътят до пристанище „Варна-Запад“ е опасен, институциите не реагират

650 хиляди тежкотоварни автомобили и 8 300 автобуса преминават, на година, по разбития път за пристанищен терминал „Варна-Запад“. Това съобщи за Радио Варна Пенка Илиева, която е

Успешно автономно плаване на контейнеровоз, застанал в пристанище с помощта на дрон

Успешно завършиха първите в света изпитания на автономна система за навигация, използвана на борда на контейнеровоз, извършил преход между две пристанища. Това съобщиха пред

164 години от рождението на Симеон Ванков – първият българин командир на военния ни флот

Днес се навършват 164 години от рождението на Симеон Ванков – първият българин командир на военния ни флот, оръжеен инженер и учен, организатор на артилерийското производство

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент