Още нови кораби за Черноморския флот на Русия

Снимка: Денис Абрамов/Sputnik

Два нови ракетни кораба ще влязат в състава на руския Черноморски флот през следващата година. Това съобщи представителят на руските ВМС кап. II ранг Алексей Рульов. И двата кораба ще разполагат с комплекси „Калибър“.

„През следващата година се планира завършване на строителството, изпитанията и включването в състава на ЧФ на два малки ракетни кораба от различни проекти, снабдени с крилати ракети „Калибър“, и на морския буксир „Сергей Балк“, каза той, цитиран от RB.

Рульов отбеляза, че в близко бъдеще в състава на Черноморския флот ще влязат и малкият ракетен кораб „Орехово-Зуево“, патрулните кораби „Василий Биков“ и „Дмитрий Рогачов“, миночистачът „Иван Антонов“ и други.

Крилатите ракети „Калибър“ първоначално се разработват за въоръжаване на най-новите многоцелеви атомни подводници по проект 885 „Ясень“. След това с тях руснаците започнаха да въоръжават както подводниците по проект 636, към които се отнася „Великий Новгород“, така и надводните кораби.

Обсегът на действие на „Калибрите“ е около 2,5 хил. километра. За първи път те бяха ползвани срещу бунтовниците в Сирия на 7 октомври 2015 година. Тогава ракетният кораб по проект 11661К „Дагестан“ и малките ракетни кораби по проект 2163 „Град Свияжск“, „Великий Устюг“ и „Углич“ изстреляха 26 крилати ракети от акваторията на Каспийско море.

Източник RB

Последни новини

Последни новини

Преди 19 години на аварийно-спасителен кораб „Протео“ е вдигнат българският флаг

Построен през 1943 г. в италианския град Анкона, корабът има следните тактико-технически данни: дължина – 75.7 м, широчина – 11.7 м, газене – 5 м, водоизместване – 2048 т.