Съдят четирима за далавера с изчезналата подводница на Аржентина

Повдигнаха обвинения на четирима души от специална комисия към Министерството на отбраната на Аржентина, отговорна за търсенето на изчезналата подводница ARA SAN JUAN.

Maritime.bg припомня, че злощастната подводна лодка бе открита година след като изчезна.

На борда й имаше 44-членен екипаж.

Федерален съдия е образувал наказателно производство, по което са събрани сериозни доказателства за “злоупотреба с власт и неизпълнение на служебни задължения” от четирима държавни служители.

Те са оказали натиск за търсенето на подводницата да бъде избрана испанската фирма “Igeotes”, за която разследването установява, че изобщо не е в състояние да поеме подобна операция.

В доклад от 56 страници се посочва,че четиримата държавни служители грубо нарушават законовите процедури, нагласявайки условията за да спечели испанската компания.

Вече са им наложени запори на имущество, съобщават медиите в Аржентина, които всъщност разкриват опита за измама с помощта на сигнали от роднини на подводничарите.

Междувременно продължава обработката на направените с подводни апарати 67 000 снимки на останките на ARA SAN JUAN. Изображенията ще станат основа за създаване на 3D модел на плавателния съд, за да се установи аварията, станала причина за гибелта на подводницата.

Вижте още

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент