Съдят четирима за далавера с изчезналата подводница на Аржентина

Повдигнаха обвинения на четирима души от специална комисия към Министерството на отбраната на Аржентина, отговорна за търсенето на изчезналата подводница ARA SAN JUAN.

Maritime.bg припомня, че злощастната подводна лодка бе открита година след като изчезна.

На борда й имаше 44-членен екипаж.

Федерален съдия е образувал наказателно производство, по което са събрани сериозни доказателства за „злоупотреба с власт и неизпълнение на служебни задължения“ от четирима държавни служители.

Те са оказали натиск за търсенето на подводницата да бъде избрана испанската фирма „Igeotes“, за която разследването установява, че изобщо не е в състояние да поеме подобна операция.

В доклад от 56 страници се посочва,че четиримата държавни служители грубо нарушават законовите процедури, нагласявайки условията за да спечели испанската компания.

Вече са им наложени запори на имущество, съобщават медиите в Аржентина, които всъщност разкриват опита за измама с помощта на сигнали от роднини на подводничарите.

Междувременно продължава обработката на направените с подводни апарати 67 000 снимки на останките на ARA SAN JUAN. Изображенията ще станат основа за създаване на 3D модел на плавателния съд, за да се установи аварията, станала причина за гибелта на подводницата.

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент