Защо норвежката фрегата удари танкер (доклад)

На 2 кабелта от танкер SOLA TS е била норвежката фрегата KNM HELGE INGSTAD, когато на мостика й е взето решение за промяна на курса, за да се избегне ударът. Това става ясно от предварителния доклад на местното Бюро за разследване на инциденти (вижте пълното съдържание на документа по-долу).

Maritime.bg припомня, че струващата милиони евро фрегата се сблъска с танкера, при което пострадаха военни моряци, бойният кораб бе изведен на плитчина, но по-късно се сне по скалистия бряг и потъна почти изцяло.

„Инцидентът не е причинен от нито едно самостоятелно действие или събитие, а може да се обясни с редица взаимодействащи сложни фактори и обстоятелства“, се казва в доклада на разследващите, които подчертават, че разследването е в начален етап.

Екипажът на бойния кораб изобщо не е разбрал, че съдът плава към танкера с дедуейт 113 000 t.

Вижте пълното съдържание на документа:

Последни новини

Последни новини

Преди 60 години е създаден Дивизион патрулни кораби към Военноморска база – Бургас

Преди 60 години на днешната дата е създаден Дивизион патрулни кораби към Военноморска база – Бургас. На 2 юни 1963 г. е вдигнат флагът на първия от новодоставените шест

Китай стартира първи морски проект за улавяне и съхранение на въглероден диоксид

Началото на първи пилотен демонстрационен проект в Китай за улавяне и съхранение на въглероден диоксид, обяви Китайската национална офшорна петролна корпорация (CNOOC).