Защо норвежката фрегата удари танкер (доклад)

На 2 кабелта от танкер SOLA TS е била норвежката фрегата KNM HELGE INGSTAD, когато на мостика й е взето решение за промяна на курса, за да се избегне ударът. Това става ясно от предварителния доклад на местното Бюро за разследване на инциденти (вижте пълното съдържание на документа по-долу).

Maritime.bg припомня, че струващата милиони евро фрегата се сблъска с танкера, при което пострадаха военни моряци, бойният кораб бе изведен на плитчина, но по-късно се сне по скалистия бряг и потъна почти изцяло.

„Инцидентът не е причинен от нито едно самостоятелно действие или събитие, а може да се обясни с редица взаимодействащи сложни фактори и обстоятелства“, се казва в доклада на разследващите, които подчертават, че разследването е в начален етап.

Екипажът на бойния кораб изобщо не е разбрал, че съдът плава към танкера с дедуейт 113 000 t.

Вижте пълното съдържание на документа:

Последни новини

Последни новини

Флотът провежда учение „Бриз“

От 10 до 19 юли 2020 г., Военноморските сили на Република България ще проведат национално военноморско учение „Бриз 2020” отворено за участие на ВМС от страни членки на НАТО.

По света и у нас

Работодатели и самоосигуряващи се от транспорта могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на…

Работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период,

Препоръки към българските граждани при пътувания към ЕС от трети страни

Във връзка с продължаващите ограничения при пътуване от трети страни към държави – членки на Европейския съюз, препоръчваме на сънародниците ни, пътуващи от България към страни от

По света и у нас