Паси иска военноморски бази на НАТО във Варна и Бургас

Има едно правило в дипломацията, което трябва да бъде прилагано към Русия и към други велики сили, но специално към Русия и специално в Черно море – с Русия трябва да се говори с огромно уважение и отлично въоръжение. Това обяви бившият външен министър Соломон Паси в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ, предаде Днес.бг.

По думите на Паси обаче, Украйна няма нито едното, нито другото.
„Погледнете в Черноморския регион въоръжението на Русия – то е три пъти по-голямо отколкото въоръжението на Румъния, България и Турция взети заедно. Това е огромната причина за нарастване на апетита на Русия в Черноморския регион и единственото лекарство срещу този апетит е повече постоянно стационирано въоръжение на НАТО, на Запада, на ЕС в Черноморския басейн“, отбеляза политикът.

По думите му в календара на „териториалните агресии на Русия“ се наблюдава аритметична прогресия.

„2000 година на власт идва премиерът Путин. Първата териториална агресия става 8 години по-късно в Грузия – 2008. Следващата е 6 години по-късно – 2014, в Украйна. Следващата е 4 години по-късно – 2018, в Азовско море. 8 – 6 – 4 – това се нарича аритметична прогресия, аритметичната прогресия на агресията. Това, което можем да очакваме, ако тази закономерност се потвърди за напред, до 2-3 години може да има следваща такава агресия, но тук става дума само за териториалната агресия“, посочи Паси и продължи:

„Иначе моралната, пропагандната агресия, тя не е спирала никога и в момента България се намира в една от най-големите жертви на фалшивите новини и на пропагандната агресия, която идва от Русия“, посочи бившият външен министър.

Той определи като „безсмислици“ призивите за пращане на кораби в Азовско море.

„Да изпратиш военни кораби, които няма да използваш, това се нарича блъф. С руснаците да се блъфира е напълно ненужно и контрапродуктивно, с тях трябва да се разговаря от положението на равнопоставеността. В момента Запада и Русия не са равнопоставени в Черноморския басейн и това, което ние спешно трябва да направим – нови черноморски бази на НАТО в Черноморския басейн, включително около Варна и Бургас“.

Източник Dnes.bg

Последни новини

Последни новини

ДППИ може да получи средства по ОПТИ за увеличаване капацитета на черноморските пристанища

Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" може да получи над 24 млн. лева по проекти по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г.,