Срамота е България да няма научно-изследователски кораб

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.


Българската база в Антарктида е една световна научна лаборатория
. В нея работят и учени от най-различни краища на света, тази година включително ще работят колумбийски учени. Ще има и двама португалци, турци и кипърски учен. Това каза в предаването „Седмицата“ на Дарик проф. Христо Пимпирев – директор на Българския антарктически институт и ръководител на българските експедиции на Южния континент.

Той посочи, че по основната идея – България да купи или построи кораб за българските антарктически експедиции, няма развитие.

„Срамота е България да няма научно-изследователски кораб. Един такъв кораб би струвал между 40 и 50 млн. лева“, изчислява проф. Пимпирев.

По думите му почти всички останали черноморски държави имат научно-изследователски кораби и това подпомага твърде много научните изследвания.

„България, като морска нация, трябва да има такъв кораб, защото това ще подпомогне твърде много българските учени. И този кораб няма да се използва само за експедициите до Антарктида, но ще може да се използва и по всякакви други научни програми“, подчерта Пимпирев.

„Това е инвестиция в бъдещето, защото с него нашите учени ще правят изследвания не само в Антарктида и Черно море, но и в световните океани“, аргументира още нуждата ръководителят на българските антарктици.

Три от одобрените научни проекти на Антарктида тази година са свързани с климатичните промени, разказа още проф. Пимпирев.

Източник Дарик радио

Последни новини

Последни новини

Алексиев подписва Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество между България и Пакистан

България и Пакистан ще подпишат Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество. Това съобщиха пред Maritime.bg от Министерството на транспорта и съобщенията.