Сингапур забранява скруберите с отворен цикъл

Графика: Berger Maritiem (Норвегия)

Забрана за използване на скрубери с отворен цикъл налага Морската и пристанищна власт на Сингапур. Мярката влиза в сила от деня, в който се въвеждат новите регулации на Международната морска организация за съдържание на сяра в корабните горива – 1 януари 2020 г.

Ползвателите на апарати за поглъщане на сяра с отворен цикъл на работа изхвърлят отпадъчната вода от скрубера за сяра обратно в морето.

Докато отпадъчната вода от скрубери със затворен цикъл на работа трябва да бъде предоставяна за обработване, отпадъчната вода от скруберите с отворен цикъл на работа бива директно изхвърляна обратно в морето, като по този начин се създава работен модел на „позеленяване“, при който сярата се премахва от въздуха, но се изхвърля във водите.

Новите регулации на Международната морска организация задължават корабособствениците да ползват горива със съдържание на сяра не повече от 0,5%. Цели се намаляване с 3,5% на вредните емисии от корабоплаването.

„Ще бъде забранено изхвърлянето на вода от скрубери с отворен цикъл“, заяви изпълнителният директор на Морската и пристанищна власт на Сингапур Андрю Тан, цитиран от „Ройтерс“.

По думите му плавателните съдове, посещаващи пристанищните терминали в островния град-държава, трябва да използват скрубери със затворен цикъл на работа.

Последни новини

Последни новини