Диян Димов: Предстои реализацията на круизна линия Бургас – Истанбул

• Кризисната обстановка между Русия и Украйна ни връща в старата позиция
• Очакваме окончателни преговори за реализиране на круизната линия Бургас – Истанбул
• Успешно ще бъде реализиран проектът за „Детски планетариум“ до Морска гара – Бургас
• Три пъти по-висока печалба от планираното очаква „Пристанище Бургас“ ЕАД
• Пристанище Бургас попълва автопарка си с еко-автомобили
• Строят хибриден пътнически катамаран

Диян Димов е изпълнителен директор на „Пристанище Бургас“ ЕАД. Роден е в град Бургас. Завършва Института за инженери на морския флот – гр. Одеса. Работил е на различни позиции в държавния пристанищен оператор, бил е директор на пристанище „Порт Европа“, председател е на комисията по транспорт в Бургас.

-Господин Димов, притеснен ли сте от последните събития между Руската федерация и Украйна, във връзка с очакваното завръщане на круизните кораби в Черно море?

Нормално е всички пристанища в Черно море да са притеснени, защото положихме много усилия от страна на черноморската работната група в MedCruise (Пристанище Бургас, Порт Одеса, Пристанище Варна и Порт Констанца) да бъдем подпомогнати от президента Айрам Диаз Пастор и ръководството на най-голямата световна круизна асоциация MedCruise, изготви се план за действие и протокол с конкретни цели, по които усилено работим, а кризисната обстановка ни връща в старата позиция.

– Има ли заявки за посещения през следващите 2 години?

Както споменах по-горе, положиха се много усилия и резултата е заявка от луксозния круизен кораб на Cristall Cruises през август 2021 г.

– Неотдавна съобщихте, че се работи за създаване на Черноморска круизна линия, има ли развитие на този етап?

Всичко започна в началото на тази година. Проведохме няколко работни срещи с Генералния консул на Република Турция в Бургас, на които анализирахме и обсъдихме необходимите и достатъчни условия за ефективно функциониране на линия между Бургас – Истанбул и обратно, която включва и по-малките пристанища по този маршрут. В средата на септември бе организирано плаване с кораб до Инеада с официална делегация от Бургас. Последователно се проведоха срещи с представители на местните власти в Турция, включително областния управител Къркларели, депутати от района и пристанищните служби. Взе се решение за подписване на меморандум за сътрудничество между областите Къркларели и Бургас, бяха набелязани и съвместните действия за участие по проекти на ЕС за трансгранично сътрудничество, даващи възможност за развитие на круизната линия по дестинацията Бургас – Истанбул и обратно, която включва и Порт Инеада.

Благодарение на оказаното съдействие от страна на г-н Ангел Ангелов – генерален консул на Република България в Истанбул, през октомври проведохме серия работни срещи с ръководството на İDO Istanbul`s Fast Ferries Co. Inc. относно проучване на възможности за реализация на Пилотен проект за сезонна пасажерска линия Бургас – Истанбул – Бургас с работно заглавие Черно море Синя Линия – Black sea Blue Line. Колегите от İDO Istanbul`s Fast Ferries Co. Inc, също така посетиха и порт Инеада за запознаване с възможностите му, като междинно пристанище между Бургас и Истанбул.

Очакваме тяхното решение за започване на окончателни преговори за реализиране на проекта.

– Колко средства са отпуснати за строителството на т.нар. „детски планетариум“ и как се вписва реализацията на този проект с цялостната визия за развитие на района около Морска гара – Бургас?

Отчитайки комплексната функционалност на новата Морска гара – Бургас, ненарушавайки основното й предназначение, още преди година съвместно с Община Бургас и ДП „Пристанищна инфраструктура” предприехме действия по препроектиране на сградата с цел увеличаване възможностите и за целогодишно използване, като насочеността към извънкласното обучение на децата и подрастващите, чрез интерактивни решения е може би най-доброто за обществото и морския ни град. Дигитален планетариум и трите зони в бъдещия детски център – иновации, енергия и откривателство още повече ще осмислят и допълнят замисъла за креативно, позитивно и социално ангажирано развитие на освободените от товаро-разтоварни дейности територии в Пристанище Бургас. С решението си от 27 ноември 2018 година Общински съвет Бургас, при пълно мнозинство, утвърди участието на общината в реализацията на проекта и предстоящото му финансиране, вкл. и с привлечените от дарителите средства. Все още е трудно да кажем общата точна сума, предвид текущите в момента проектно-технически и количествено –стойности разчети, но нямаме опасения за неговата успешна реализация.

– Какви са финансово-експлоатационните резултати на пристанището досега и как очаквате да завършите годината?

„Пристанище Бургас” ЕАД очаква да приключи 2018 година с положителен финансов резултат. Печалбата за годината очакваме да е над три пъти по-голяма в сравнение с планираната и с предходната година.

– Обявихте, че пристанището ще закупува еко-автомобили, разкрийте повече за проекта?

Да, поставихме си такава цел, в подкрепа изпълнението на европейската инициатива „Син растеж“ и следвайки световните тенденции за намаляване влиянието над околната среда от морската индустрия. Подготвя се пристъпването към процедура за избор на доставчик, който да предложи варианти за закупуване на нови електромобили или екосъвместими превозни средства, които да поставят на ново еко-ниво автотранспорта в дружеството, включително в „Зоната за обществен достъп“. Пристанище Бургас е и заинтересована страна по програма „Черноморски басейн“ и проект „Плаване през Черно море“. Според идейния проект трябва да бъде построен екологичен хидробус-катамаран, задвижван с хибриден пропулсивен комплекс, който да осигурява превоз на пътници и туристически плавания. Съдът ще бъде с дължина над 14 м., широчина 6 метра, ще приема до 24 пасажери, а задвижването му ще се осигурява от два хибридни дизел-електрически двигателя.  За нас е от голямо значение устойчивостта на проекта и неговата успешна реализация, предвид нарастващия потенциал на международния и крайбрежен туризъм, както и полаганите глобално от индустрията усилия за опазване на околната среда.

– Какви са ключовите за пристанището проекти през следващата година?

Ключов за нас остава проектът за развитие на нова круизна дестинация Бургас – Истанбул, както и проекти, свързани с развитието на порта като еко-пристанище.

Последни новини

Последни новини

Няма непосредствена опасност за крайбрежието ни от взривяването на „Каховка“

Във водите на Черно море в района на Одеса постъпва вода от р. Днепър след взривяване на стената на яз. Каховка. Акт, за който взаимно се обвиняват Русия и Украйна. През

Подводният риф при нос Шабла върху карти на Гаетано ди Палма и Ал. Конрад от 1811 и 1828 година

Отсечка от картата „Карта на по-голямата част от Турция в Европа“ на Гаетано ди Палма от 1811 г. с част от западния бряг на Черно и подводният риф при нос Шабла (Cap Chabla).