Как Queen Mary щеше да плава под български флаг

България е опитала да купи известния лайнер QUEEN MARY (ІМО 5528793).

Невероятният факт съобщи Морски вестник, цитирайки думите на Кирил Костов – писател-маринист, бивш главен редактор на вестник „Маяк” и бивш директор на фирмата на ДСО „Воден транспорт” в Лондон „Болкан анд Бляк сий шипинг къмпани”.

През 1967 година директорът на Параходство „БАЛКАНШИП“ Андрей Премянов получава задача от правителството да бъдат превозени по море 40 000 чужденци и 10 000 българи. Правят се проучвания за строителството на нов или закупуването на голям пътнически кораб „втора ръка“. Надделява второто становище.

В Лондон е изпратен главният механик инж. Георги Апостолов, който трябва да помогне на директора на „Болкан анд Бляк сий шипинг къмпани”.

Идеята България да участва в обявения търг за закупуване на лайнера QUEEN MARY е именно на главния механик. Сондажът със съответните фактори в София е направен и нашите представители получават разрешението да участват в търга за закупуването на знаменития кораб.

Победител по условията на търга, обявен от „Cunard Line“, която притежава кораба, става компанията, обявила най-висока цена.

Очевидно, българската оферта е била по-ниска, тъй като на 24 юли 1967 г. от трансатлантическата параходна компания обявяват, че QUEEN MARY е продаден на САЩ срещу 3 милиона и 450 000 долара.

Нашите специалисти в Лондон не си губят времето и след по-малко от два месеца в английското пристанище Фалмът е вдигнат български флаг на най-големия в историята ни пътнически кораб: 13 500-тонният „Варна” (VARNA – IMO 5260447). По-късно именно инж. Георги Апостолов става негов главен механик.

Името на Кирил Костов е свързано и с покупката на единствения български научно-изследователски кораб. През 1984 г. той подписва договора за закупуването на турския (бивш съветски) траулер ALTINEL-I (ІМО 8138463), който по-късно става научно-изследователския кораб „Академик“ на Института за морски изследвания и океанология (днес Институт по океанология) към БАН.

Източник МОРСКИ ВЕСТНИК Снимки Wikipedia

Последни новини

Последни новини

Издадоха принудителна административна мярка за спиране на дейностите по претоварване от кораба „Vera Su“

Министърът на околната среда и водите Асен Личев издава принудителна административна мярка на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ за спиране на дейностите по

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент