Връчват Златния глобус „Кор Кароли“

 

Снимка: Фондация "КОР КАРОЛИ"
Снимка: Фондация „КОР КАРОЛИ“

На 20 декември за 39-и път ще бъде връчена ежегодната преходна награда за най-добро българско ветроходно постижение – „Златен глобус“.

Фондация „Кор Кароли“ вече получава номинации за приза, а от сдружението обявиха първата постъпила – на Павлин Надворни за плаването на тричленния екипаж на „Еспресо Мартини“ – Farr 45, в състав Павлин Надворни – шкипер, Светлозар Тенев и Атанас Стефанов от Полхели (Великобритания) до Варна.

Датата на връчване на приза за най-добро родно ветроходно постижение съвпада с деня, в който кап. Георги Георгиев започна и завърши първата българска самотна ветроходна обиколка на Земята (1976-1977) с яхтата КОР КАРОЛИ.

Д-р Васил Куртев, снимка: Maritime.bg, архив

Преходният приз за миналата година бе връчен на д-р Васил Куртев. Каварненецът завърши околосветското си плаване с яхта „ОДЕСОС“ на 17 май в Пристанище Варна, изминавайки 26 000 nm.

Трикратният носител на наградата бе грандиозно посрещнат на Морска гара – Варна от оркестъра на ВМС и десетки яхти от клубовете „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна“, „Понтос“ и „Бавария яхтс“.

Два дни по-късно и каварненската буна се оказа малка, за да събере десетките посрещачи на д-р Васил Куртев.

| Вижте още за д-р Васил Куртев тук

Видео от архива на Maritime.bg:

 

Първата постъпила кандидатура за наградата „Златен глобус“ тази година e на Павлин Надворни за плаването на тричленния екипаж на „Еспресо Мартини“ – Farr 45, в състав Павлин Надворни – шкипер, Светлозар Тенев и Атанас Стефанов от Полхели (Великобритания) до Варна.

Дължината на проплаваното разстояние е 3 400 nm, от които 2 800 nm под ветрила и 600 nm – на двигател или комбинирано. Плаването на екипажа започва на 14 октомври и завършва в 2230 ч. на 18 ноември т.г. при тежки метеорологични условия – скорост на вятъра в Балтийския залив от 35-40 kn до 50 kn на поривите и вълна до 5-6 m.

„Еспресо Мартини“ е закупена от шкипера й Павлин Надворни в окаяно състояние вследствие на циклона Емма през 2017 година. Съдът имал нарушена външна обшивка и унищожена от водата сърцевина на сандвича, така и перото на руля, повреди по двигателя и ветрилното стъкмяване. Лодката е оригинално проектирана за кратки гонки – около 2-3 дни, но екипажът я дооборудва за океански преходи, осигурявайки автопилот, спасително оборудване, навигационно и радио оборудване и др.


Ето как учредителят на наградата описва създаването на ЗЛАТНИЯ ГЛОБУС

Из книгата на инж. Борис Ганчев “Размисли“:

Кор Кароли (Сърцето на Карл) е латинското име на най-светлата звезда в съзвездието Ловджийски кучета. Открита е от английския астроном Едмънд Халей и е наречена на английския крал Чарлз II (1630-1685). Така беше кръстена яхтата, с която капитан Георги Георгиев участва в регатата на самотните ветроходци от Англия до Америка през 1976 г. Името на тази регата бе Observer Singlehanded Trans Atlantic Race, съкратено OSTAR. На 20 декември същата година капитан Георгиев стартира с яхтата «Кор Кароли» в Хавана за първата българска самотна ветроходна обиколка на Земята, която завърши в същия град на 20 декември 1977 г.

На 14 май 1980 г. сутринта дъщеря ми ме уведоми за внезапната кончина на капитана предишния ден. Шок! След това от подсъзнанието ми изплува отдавна таена идея. Ще направя нещо за Жоро. Докато беше жив, не можах. Ще създам награда за живите за вечна памет на починалия. Това да бъде първият  своеобразен паметник на прославения български ветроходец и пример за неговите  следовници. С помощта на приятели, негови почитатели, кой със съвет, кой с дела, започнах.

Набавих плоска месингова ламарина. На мъзгален струг се изработиха две полусфери. Но когато ги поставихме да образуват кълбо, се получи пъпеш! Направих чертеж за точно полукълбо. Дърводелец изработи на струг шаблона, който занесох на мъзгалния стругар. Набавих нова ламарина и тогава вече се получи това, що чаках. Двете полусфери, запоени помежду си, образуваха кълбо. На него химиграф, по образец на училищен глобус, изографиса контурите на континентите и пътя на «Кор Кароли» около Земята. Земният глобус със следата на яхтата по океаните беше готов. Исках да бъде посребрен. Но не намерих кой да го направи. Тогава – злато. Във Варна обаче златарското ателие разполагаше само с малка стъклена чашка за позлатяване на пръстени и обеци. Но за глобус с диаметър 160 мм трябваше да отида до София. Там в «Златарска промишленост» се натъкнах на две много учтиви и добросъвестни жени. На тях трябва да благодаря за позлатяването на глобуса. Казаха ми – ще трае пет-шест години и процедурата ще трябва да се повтори. Минаха вече 20 години позлатата си стои. Затова може би допринесе и стъкленият похлупак, който постоянно покрива позлатеното кълбо. За целта в стъкларския завод в Белослав изработиха няколко такива полусфери от дебело стъкло, та имах и резерва. Пак добри приятели направиха метална скоба, прихванала двата края на «земната ос», около която глобусът се върти, тъй както е в природата. Набавих махагон и пантички, от които дърводелец специалист-мебелист изработи кутията за глобуса. За всичко винаги правих предварително чертежи с точните размери до милиметър. Кутията се затваря с две вратички, от вътрешната страна на които впоследствие се залепват табелки с името на носителя на наградата, името на яхтата и годината. На махагоновата поставка на глобуса има две табелки – отпред е написано: «Награда «Кор Кароли» за най-добро българско морско  ветроходно постижение за годината в памет на Героя на НРБ кап. Георги Георгиев», а отзад – «Учредител на наградата Борис Крумов Ганчев». Златният глобус е готов. Ами сега накъде? В ония години частно лице в България не можеше да дава награда.

Отивам при директора на «Воден транспорт» и искам съдействие наградата да се дава от някоя по-горна, надклубна инстанция, например Министерството на транспорта или поне «Воден транспорт». Но той ми казва: «Мястото на глобуса е в яхтклуба на името на капитана» Предчувствах, че ще е подценен от хората, особено извън Варна (както за съжаление стана по-късно!). Така минаха месеци, дори година. За пръв носител на наградата бях наумил Николай Джамбазов – вторият българин участвал в OSTAR през 1980 г. То и други плавания нямаше. Но Коко беше на път. Върна се в България през март-април 1981 г., а на проекто-традиционната дата 20 декември щеше да бъде почетено най-изявеното плаване за 1981 г. Така и стана. На 7 август 1981 г. Златният глобус беше връчен за пръв път на Николай Джамбазов за 1980 г. Първите десет години глобусът се връчваше от името на яхтклуб «Капитан Георги Георгиев», а след това от фондация «Кор Кароли», официално учредена през 1992 г. За съдействието по създаване на Златния глобус – материалния израз на наградата «Кор Кароли» – дължа признателност на  Слав Боянов,  дъщеря ми Румяна Бояджиева, Хараламби Тонев и Димитър Кузманов (прави на снимката от ляво на дясно).


 

Последни новини

Последни новини

Търсят нов собственик за над 19 млн. лева на суперяхта, построена преди над 60 години във Варна

Над 19 млн. лева е обявената цена за продажба на суперяхтата LA SULTANA. Построеният през 1962 година класически моторен съд с дължина 65 метра събира погледите на любителите на

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за