Спор за цените за превоз на пасажери до о. Света Анастасия

Корабът „Анастасия“ е вече излязъл от гаранция. До средата на тази година имаше гаранционна поддръжка и всички неща свързани с неговото ремонтиране бяха ангажимент на фирмата по гаранция. Това каза заместник-кметът по „Култура и образование“ към Община Бургас Йорданка Ананиева по време на заседание на Постоянната комисия по туризъм към Общинския съвет, предаде репортер на Радио „Фокус“-Бургас.

От тук нататък всяко нещо, което е свързано с обслужването на кораба е възмездно, т.е. ние плащаме за това. Това увеличава себестойността на едно пътуване, затова нашето предложение за компенсиране е увеличаване на цената на билета.

Според общинският съветник Живко Табаков повишаването на цената може да се отрази на туристопотока.

„Много грешна политика е да вдигаме цените, за да си намаляваме загубите“, каза още Табаков. По думите му може да се намери друг изход, като промяна в графиците за пътуванията.

„Не трябва емблемата на Бургас да има по-малко посетители“, заяви общинският съветник.

В отговор Ананиева отговори, че в момента корабът „Анастасия“ извършва по 5 курса на ден до острова и, че е с предимство пред останалите съдове, които застават на Морска гара, за да пътуват за остров Света Анастасия.

„Проблем е, когато няма пасажери. Понякога се налага да пътуваме с незапълнен капацитет от 100 места на корабчето“, каза още Ананиева. Според нея това са основно дните в началото и края на туристическия сезон и това води до отрицателна разлика.

„Можем и да казваме, че докато не се напълни капацитетът от места, то няма да отплава. Търсихме добър баланс и според нас повишаването на цената е правилното решение“, уточни зам.-кметът по „Култура и образование“. Според думите й частните кораби не тръгват, когато са без пълен капацитет, но ние не можем да си го позволим, дори когато има 15 пасажера.

Maritime.bg припомня, че малкия съд „Света Анастасия“ беше спуснат на вода през 2014 г. Той е построен в  Царево. Дълъг е 17,90 м, широчината му е 6,5 м и има капацитет да превозва 110 пътника, плюс 4 души екипаж. Малкият плавателен съд е катамаран Levаnty, модел „CSP 175“ и притежава закрит салон, втора палуба, също с места за сядане. Седалките са ергономични, за максимален комфорт на пътниците. Оборудван е с бар за топли и студени напитки в салона за пътници, климатична уредба, радио и безжичен интернет. Снабден е с плазмени телевизори, които ще предоставят на туристите информация за района, атмосферните условия и забележителностите.

Източник Радио Фокус

Последни новини

Последни новини

Руският флот приема нова фрегата

Фрегата "Адмирал Головко" от проект 22350 ще бъде приета в състава на ВМФ на Руската федерация през следващия месец, обяви ТАСС, цитирайки източник от военно-промишления

Община Варна привежда в експлоатационна годност рибарско пристанище “Карантината”

Община Варна планира да приведе в експлоатационна годност рибарско пристанище "Карантината" във варненския квартал "Аспарухово", става ясно от обявено инвестиционно

Румънските морски пристанища обявиха рекорден товарооборот

С 12% повече товари са обработили морските пристанища на Румъния за 2022 г., обявиха от румънската пристанищна администрация. В морските терминали са обработени общо 75,55

Турция започва активна експлоатация на газовите находища в Черно море до края на март

Турската държавна енергийна компания ТПАО обяви, че сондажният кораб Фатих е започнал да извършва нов сондаж в Черно море, предаде ТРТ. „Сондажният кораб Фатих започна

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент