Спор за цените за превоз на пасажери до о. Света Анастасия

Корабът „Анастасия“ е вече излязъл от гаранция. До средата на тази година имаше гаранционна поддръжка и всички неща свързани с неговото ремонтиране бяха ангажимент на фирмата по гаранция. Това каза заместник-кметът по „Култура и образование“ към Община Бургас Йорданка Ананиева по време на заседание на Постоянната комисия по туризъм към Общинския съвет, предаде репортер на Радио „Фокус“-Бургас.

От тук нататък всяко нещо, което е свързано с обслужването на кораба е възмездно, т.е. ние плащаме за това. Това увеличава себестойността на едно пътуване, затова нашето предложение за компенсиране е увеличаване на цената на билета.

Според общинският съветник Живко Табаков повишаването на цената може да се отрази на туристопотока.

„Много грешна политика е да вдигаме цените, за да си намаляваме загубите“, каза още Табаков. По думите му може да се намери друг изход, като промяна в графиците за пътуванията.

„Не трябва емблемата на Бургас да има по-малко посетители“, заяви общинският съветник.

В отговор Ананиева отговори, че в момента корабът „Анастасия“ извършва по 5 курса на ден до острова и, че е с предимство пред останалите съдове, които застават на Морска гара, за да пътуват за остров Света Анастасия.

„Проблем е, когато няма пасажери. Понякога се налага да пътуваме с незапълнен капацитет от 100 места на корабчето“, каза още Ананиева. Според нея това са основно дните в началото и края на туристическия сезон и това води до отрицателна разлика.

„Можем и да казваме, че докато не се напълни капацитетът от места, то няма да отплава. Търсихме добър баланс и според нас повишаването на цената е правилното решение“, уточни зам.-кметът по „Култура и образование“. Според думите й частните кораби не тръгват, когато са без пълен капацитет, но ние не можем да си го позволим, дори когато има 15 пасажера.

Maritime.bg припомня, че малкия съд „Света Анастасия“ беше спуснат на вода през 2014 г. Той е построен в  Царево. Дълъг е 17,90 м, широчината му е 6,5 м и има капацитет да превозва 110 пътника, плюс 4 души екипаж. Малкият плавателен съд е катамаран Levаnty, модел „CSP 175“ и притежава закрит салон, втора палуба, също с места за сядане. Седалките са ергономични, за максимален комфорт на пътниците. Оборудван е с бар за топли и студени напитки в салона за пътници, климатична уредба, радио и безжичен интернет. Снабден е с плазмени телевизори, които ще предоставят на туристите информация за района, атмосферните условия и забележителностите.

Източник Радио Фокус

Последни новини

Последни новини

Търсят помощ от петима министри за пътя до пристанищен терминал Варна – Запад

Пореден опит прави кметът на Девня Свилен Шитов за решаване на проблема с пътя до най-големия български пристанищен терминал Варна - Запад. За 13-и път градоначалникът търси

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент