Изложба: Уникални картини от златния фонд на Пристанище Бургас


Изложба от 30 картини от фонда на бургаското пристанище беше открита в зала на филиала на Националната художествена академия в Бургас, който се намира на Морската гара. Тя проследява исторически моменти от развитието на порта и е посветена на празника на града.

Платна на едни от най-ярките майстори на четката за първи път се обединяват в обща изложба.

Идеята е на директора на бургаското пристанище Диян Димов, който получава подкрепа за нея от преподаватели на новооткрития филиал на НХА в Бургас, за да се покажат, събирани, през годините по различни поводи, картини.

Авторите им са свързани с морето или с Бургас, част от тях са родени тук или са живели и творили.

Картините са на Петко Задгорски, Дамян Заберски, Петко Джуджев, Дион Дионисиев, Виолета Масларова, Митко Чепанов, Лалка Анчева и др.

Това са картини, събирани през последните 80 години, обясни Диян Димов: Преди две години след първия ми разговор със сина на Петко Задгорски, Вили, който специално пристигна от Мюнхен да подари две картини, които са тук в колекцията, събуди интереса на мен и колегите ми да се поразровим из някои помещения, които доста време бяха изоставени. Видяхме, че сме собственици на едни изключителни творби. Не съм си и мечтал, че в единствения филиал на художествена академия в пристанище в света, ще изложим тези картини.

Диян Димов е подбрал лично картините, каза професор Димо Колибаров, който преподава в Академията: В колекцията може да видите емблематични бургаски автори. За разлика от фотографията, която навремето е фиксирала състоянието на града, безпристрастно, тук има много вложена емоция, много различни настроения и състояние. Виждаме това единение между природните стихии и ежедневието на едно пристанище.

Две дами се открояват със свои творби в изложбата. Това са Лалка Анчева и Виолета Масларова, каза изкуствоведът Пенка Седларска. Особено интересна е една от картините на Анчева. Тя представя пристанищната стачка от 2 септември 1911 година. Работниците тогава отправили своите искания към пристанищното управление, но те останали без внимание, което довело до обявяване на стачка. Работата спряла , нямало кой да натовари и да разтовари корабите. Стачката засегнала чувствително бургаските едри търговци, зад които застанало и правителството. В Бургас били изпратени военни и полицейски части. На подобна тема е картината и на Виолета Масларова ,тя показва „Протестна демонстрация на пристанищните работници през 1922 срещу пристигналите белогвардейски офицери с кораб ”.

На откриването присъстваха зам.-областният управител Владимир Крумов и турският консул в Бургас Нурай Иньонтепе.

Експозицията е в „Магазия 1” и може да се разгледа всеки делничен ден от 10:00 ч. до 17:00 ч. до 15 януари 2019 г.

Източник БНР

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент