Ясна е втората номинация за “Златен глобус”

Снимка: Лина Главинова / Фондация „Кор Кароли“

Номинацията на ветроходеца Диан Зайков е втората постъпила за най-добро българско морско ветроходно постижение, съобщиха от Фондация „Кор Кароли“.

Втората кандидатура за „Златен глобус“ е за успешно плаване Бургас до Лас Палмас (Канарски острови), осъществено от Зайков, в периода юни – октомври т.г.

Той изминава 4 300 nm за 101 дни с построената през 2010 г. близо 18-метрова яхта OCEANIS (Beneteau Oceanis 58).

Плаването е разделено на 12 еднопосочни етапа, като на всеки един към Зайков се присъединявал различен екипаж. Общо над 50 души са преминали  обучение на борда на яхтата за цялата дистанция от Бургас до Лас Палмас.

Посетени са 68 пристанища, 38 острова, осъществен е преход през 10 морета и 7 пролива, а двигателят на лодката е работил 426,6 часа.

В момента вторият номиниран носител на тазгодишния приз – Диан Зайков, участва в трансатлантическата регата ARC с яхтата и смесен екипаж от българи и гърци.

На 20 декември за 39-и път ще бъде връчена ежегодната преходна награда за най-добро българско ветроходно постижение – „Златен глобус“. Вижте още по темата тук: Връчват Златния глобус „Кор Кароли“

Последни новини

Последни новини

Кап. Александър Калчев, БМФ: Строим агресивно нови кораби, планираме влизане на нови пазари

К.д.п. Александър Калчев е роден на 11 юни 1975 г. във Варна. От най-ранна детска възраст започва активно да се занимава с ветроходен спорт, а по-късно завършва с отличие