Командирът на украинския флот предлага себе си в замяна на арестуваните в Русия моряци

Командващият военноморските сили на Украйна адмирал Игор Воронченко предложи себе в замяна на 24-мата арестувани от Русия украински моряци.

В интервю за днешния брой на германския в. „Bild“ той заявява, че е готов да отиде в руски затвор, ако президентът на Русия Владимир Путин освободите задържаните моряци, информира news.bg.

„Къса ми се сърцето, когато виждам войниците си, задържани незаконно в Русия“, добавя адм. Воронченко.

Припомняме, сред пленените моряци е и българинът Владимир Варимез.

Същевременно, за разлика от президента Петро Порошенко, той казва, че военни кораби на НАТО не биха могли да помогнат на Украйна срещу руската блокада в Азовско море.

„Има споразумение от 2003 г., по силата на което за влизането на военен кораб (от трета страна – б.р.) в Азовско море е необходимо съгласието на двете страни. Това значи, че дори Украйна да поиска, Русия няма да го разреши.“ – подчертава главнокомандващият украинските ВМС.

Той на свой ред призовава НАТО да увеличи присъствието си в Черно море.

Източник news.bg

Последни новини

Последни новини

Търсят нов собственик за над 19 млн. лева на суперяхта, построена преди над 60 години във Варна

Над 19 млн. лева е обявената цена за продажба на суперяхтата LA SULTANA. Построеният през 1962 година класически моторен съд с дължина 65 метра събира погледите на любителите на

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за