Изтеглят потъналата норвежка фрегата на Коледа

Снимка: ba.no

На Коледа (25 дек.) ще бъде направен опит за изтегляне на норвежката фрегата HELGE INGSTAD. Това съобщиха от Военноморските сили на страната.

Сложната операция бе планирана за края на тази седмица, но бе отменена заради влошена хидрометеорологична обстановка. Флотът на Норвегия съобщи още, че един от плаващите кранове, който ще участва в операцията, е напуснал района за изпълнение на друга задача в Германия.

До момента е завършена голяма част от предварителната подготовка за изтеглянето на плавателния съд, който се сблъска с танкер през миналия месец. Голяма част от въоръжението на бойния кораб е свалено, прехвърлено е и горивото от танковете на плавателния съд, оценен на милиони евро.

Планира се под HELGE INGSTAD да бъдат прокарани 16 вериги, с помощта на които да бъде изтеглена. Корабът трябва да бъде издигнат и поставен на несамоходна баржа, която да бъде провлечена до близка корабостроителница.

„Фиксирали сме 25 декември, но има вероятност от ново забавяне“, уточняват от флота.

Междувременно са „предприети временни технически мерки“ на другите четири фрегати, част от флота на Норвегия, които са от класа на злощастната HELGE INGSTAD.

Maritime.bg припомня, че предварителното разследване установи сериозни конструктивни пропуски на борда на фрегата, свързани с водонепроницаемите й прегради.

Командването на норвежкия флот информира, че в момента се планират евентуални бъдещи ремонти.

Последни новини

Последни новини

Пътят до пристанище „Варна-Запад“ е опасен, институциите не реагират

650 хиляди тежкотоварни автомобили и 8 300 автобуса преминават, на година, по разбития път за пристанищен терминал „Варна-Запад“. Това съобщи за Радио Варна Пенка Илиева, която е

Успешно автономно плаване на контейнеровоз, застанал в пристанище с помощта на дрон

Успешно завършиха първите в света изпитания на автономна система за навигация, използвана на борда на контейнеровоз, извършил преход между две пристанища. Това съобщиха пред

164 години от рождението на Симеон Ванков – първият българин командир на военния ни флот

Днес се навършват 164 години от рождението на Симеон Ванков – първият българин командир на военния ни флот, оръжеен инженер и учен, организатор на артилерийското производство

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент