Изтеглят потъналата норвежка фрегата на Коледа

Снимка: ba.no

На Коледа (25 дек.) ще бъде направен опит за изтегляне на норвежката фрегата HELGE INGSTAD. Това съобщиха от Военноморските сили на страната.

Сложната операция бе планирана за края на тази седмица, но бе отменена заради влошена хидрометеорологична обстановка. Флотът на Норвегия съобщи още, че един от плаващите кранове, който ще участва в операцията, е напуснал района за изпълнение на друга задача в Германия.

До момента е завършена голяма част от предварителната подготовка за изтеглянето на плавателния съд, който се сблъска с танкер през миналия месец. Голяма част от въоръжението на бойния кораб е свалено, прехвърлено е и горивото от танковете на плавателния съд, оценен на милиони евро.

Планира се под HELGE INGSTAD да бъдат прокарани 16 вериги, с помощта на които да бъде изтеглена. Корабът трябва да бъде издигнат и поставен на несамоходна баржа, която да бъде провлечена до близка корабостроителница.

“Фиксирали сме 25 декември, но има вероятност от ново забавяне”, уточняват от флота.

Междувременно са “предприети временни технически мерки” на другите четири фрегати, част от флота на Норвегия, които са от класа на злощастната HELGE INGSTAD.

Maritime.bg припомня, че предварителното разследване установи сериозни конструктивни пропуски на борда на фрегата, свързани с водонепроницаемите й прегради.

Командването на норвежкия флот информира, че в момента се планират евентуални бъдещи ремонти.

Последни новини

Последни новини

Изкуствен интелект осигурява безопасно маневриране при ограничена видимост в Пристанище Варна

Как да се впрегне изкуственият интелект в морските технологии? Отговор дава мащабен европейски проект, в който участва Техническият университет - Варна. Това заяви пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент