Бреговата охрана на САЩ иска пари за нов ледоразбивач

Американският ледоразбивач USCGC Polar Star (WAGB-10). Снимка: Youtube

В най-скоро време Бреговата охрана (БО) на САЩ може да получи финансиране за строителство на нов ледоразбивач. Това заяви командирът на американската БО адм. Карл Шулц.

В момента щатите разполагат само с два кораба, а единият от тях е на 42 години. По думите на адмирала администрацията на президента Тръмп е обещала 750 млн. долара за нов кораб.

Не е сигурно обаче дали този разход ще бъде одобрен от Конгреса, който търси финансиране за граничната стена с Мексико, пише Ройтерс.

Според Шулц САЩ трябва да има нов кораб, който да осигурява провеждането на изследвания, свързани с природния газ, риболова и други. Неотдавна Китай, следвайки руския пример в Арктика, обяви инициатива за строителство на нови ледоразбивачи, които да оперират в богатия на природни ресурси район.

Многократно от американската Брегова охрана алармират, че има значителен дисбаланс с наличното оборудване и плавателни средства на Русия и Китай в тези води.

Последни новини

Последни новини

Младежи, взели участие в „Дните на сините кариери“, проявяват интерес към обучение и реализация в България

Международният формат "Дни на сините кариери" даде възможност на 60 младежи от Португалия, Испания, Полша, Гърция, Румъния и България да се запознаят с възможности за

Министър Явор Гечев: Ще защитим българските рибари и икономическите интереси на страната

Министерството на земеделието защитава българските рибари и икономическите интереси на страната. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев на среща с капитаните на