Бреговата охрана на САЩ иска пари за нов ледоразбивач

Американският ледоразбивач USCGC Polar Star (WAGB-10). Снимка: Youtube

В най-скоро време Бреговата охрана (БО) на САЩ може да получи финансиране за строителство на нов ледоразбивач. Това заяви командирът на американската БО адм. Карл Шулц.

В момента щатите разполагат само с два кораба, а единият от тях е на 42 години. По думите на адмирала администрацията на президента Тръмп е обещала 750 млн. долара за нов кораб.

Не е сигурно обаче дали този разход ще бъде одобрен от Конгреса, който търси финансиране за граничната стена с Мексико, пише Ройтерс.

Според Шулц САЩ трябва да има нов кораб, който да осигурява провеждането на изследвания, свързани с природния газ, риболова и други. Неотдавна Китай, следвайки руския пример в Арктика, обяви инициатива за строителство на нови ледоразбивачи, които да оперират в богатия на природни ресурси район.

Многократно от американската Брегова охрана алармират, че има значителен дисбаланс с наличното оборудване и плавателни средства на Русия и Китай в тези води.

Последни новини

Последни новини

Пътят до пристанище „Варна-Запад“ е опасен, институциите не реагират

650 хиляди тежкотоварни автомобили и 8 300 автобуса преминават, на година, по разбития път за пристанищен терминал „Варна-Запад“. Това съобщи за Радио Варна Пенка Илиева, която е

Успешно автономно плаване на контейнеровоз, застанал в пристанище с помощта на дрон

Успешно завършиха първите в света изпитания на автономна система за навигация, използвана на борда на контейнеровоз, извършил преход между две пристанища. Това съобщиха пред

164 години от рождението на Симеон Ванков – първият българин командир на военния ни флот

Днес се навършват 164 години от рождението на Симеон Ванков – първият българин командир на военния ни флот, оръжеен инженер и учен, организатор на артилерийското производство

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент