Европа одобри две корабни режища в Турция

Снимката е илюстративна.

Европейската комисия (ЕК) разпространи ревизиран списък на одобрените корабни режища, на които могат да се извеждат от експлоатация кораби, плаващи под флагове на страни-членки.

От 31 декември корабите на европейски компании трябва да се нарязват само в одобрените за целта обекти.

Към списъка за първи път са добавени и режища извън ЕС. Става дума за два обекта в Турция и един в САЩ. Те са собственост на турската „Leyal“ и тексаската „International Shipbreaking“.

От ЕК подчертават, че около 35% от световния флот е притежание на базирани в съюза компании.

„Голям процент от тях се извеждат от екплоатация на плажове в Южна Азия, при изключително опасни за работещите условия, както и при сериозно замърсяване на околната среда“, коментират от комисията. Теоретично във включените корабни режища могат да се нарежат кораби с общ тонаж, надхвърлящ 1,7 млн. ldt.

„Европейския съюз се ангажира да намали въздействието на морската индустрия над околната среда, включително чрез по-добро опазване на околната среда при рециклиране на кораби“, заяви еврокомисарят по въпросите на околната среда, морското дело и рибарство Кармену Велла. По думите му включването на режища извън ЕС в одобрения списък е показател, че въпросните компании са инвестирали значителни ресурси в отговор на европейските изисквания.

„Актуализираният списък предоставя по-широк спектър от възможности на европейските корабособственици“, казва още Велла.

Вижте списъка:

Източник Maritime.bg ENGLISH

Вижте още
error: Защитено съдържание! Ако желаете да копирате този материал, се свържете с нас на адрес: news@maritime.bg