Борисов: Черно море трябва да бъде място за туризъм, за газопроводи и фериботи

Boyko Borissov, Prime minister
Boyko Borissov, Prime minister

Чужди (военни, б.а.) кораби към момента няма. Винаги съм считал, че Черно море трябва да бъде място за туризъм и газопроводи, не за кораби.  Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод информации, че САЩ подготвя изпращането на бойни кораби в нашето море. 

„Ако мислят, че не им схващам логиката – казват си, че в този район е само 1% от световния БВО, бъркат. По-лошо от това не можеше да направят в Черно море,“ каза Борисов, предаде 24 часа.

„Конфликтът в Черно море е конфликт, който здравият разум не бива да допуска”, заяви още премиерът.

Той допълни, че се чувства разтревожен от ситуацията и допълни, че тя не е случаен инцидент и от двете страни.

„Влизането на кораби, влизането на толкова могъщ руски флот от другата страна, неминуемо ще доведе до голяма криза. Когато разрешаваме влизането на чужда военна техника, това става с решение на Министерския съвет. И когато видите такава точка, ще ми зададете такъв въпрос. Към момента нямаме“, посочи Борисов , цитиран от БТА и Нова.

„Доколкото знам, на територията на Черно море най-добрите туристически курорти са в България. Това пряко ще ни засегне. Полагам всички усилия. Не искам публично да говоря какво съм сторил по темата с колегите в чужбина, в Украйна и т.н. Надявам се да се вложи здрав разум и една предизборна кампания или вътрешнополитически проблеми в друга страна да не водят до ескалация в Черно море. Иначе много прекрасна територия за водене на военни действия. Много прекрасна. Тука сигурно е 1 процент от БВП на Европа, сиреч нищо като заплаха. И ако мислят, че ние не разгадаваме тези планове, грешат. Полагам огромни усилия и се надявам държавата и институциите в нея да бъдат много консолидирани“, каза премиерът. По думите му в едни такива условия се преговаря много трудно, и за диверсификацията на газа, и най-вече за българския туризъм.

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент