Турция строи нова военноморска база в Черно море

Турция създава нова военноморска база в Черно море, съобщава вестник „Миллиет“.

Новият военен обект ще се намира в източната част на турското черноморско крайбрежие в района на селището Сюрмене, на 40 км от град Трабзон, предаде Блиц.

Планира се в базата да служат 400 военнослужещи, а също така да работят 200 цивилни лица. Изданието отбелязва, че Анкара е предприела тази стъпка след новините за намеренията на САЩ да изпратят свои военни кораби в Черно море. За подобни действия вече бе съобщено от американски медии, като реакция на кризата в Керченския проток между Русия и Украйна.

В момента Турция разполага с шест военноморски бази по бреговете на четирите морета, на които има излаз. Това са Черно море, Средиземно, Егейско и Мраморно. Само една от тях е в Черно море – Бартън (на около 450 км източно от Истанбул), като там са базирани турските подводници. В близост до черноморското крайбрежие, край Коджали, е разположена и база и на военновъздушните сили на Турция.

Последни новини

Последни новини

Алексиев подписва Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество между България и Пакистан

България и Пакистан ще подпишат Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество. Това съобщиха пред Maritime.bg от Министерството на транспорта и съобщенията.