Ексдиректорите на „Флотски арсенал“ – чисти, въпреки натрупаните задължения за близо 3 млн. лева

Основна причина за по-слабите резултати на дружеството се оказва спиране на работата с флота на Руската федерация. От военното министерство посочват, че това е станало заради "променената геополитическа обстановка в региона".

Снимка: ТЕРЕМ – КРЗ Флотски арсенал – Варна

Малко над 2,8 млн. лева са задълженията на „ТЕРЕМ – КРЗ Флотски арсенал – Варна“, за покриването на които трябва да се погрижи новото ръководство на варненския кораборемонтен и корабостроителен завод. Това става ясно от отговор до депутат на военния министър Красимир Каракачанов.

Maritime.bg припомня, че неотдавна в „КРЗ Флотски арсенал“ за нов директор бе назначен Данаил Славов. Той поема предприятието с реализирани по-ниски приходи в сравнение с преходната година и нетна загуба в размер на 500 хил. лева., става ясно от отговора на военния министър.

Основна причина за по-слабите резултати на дружеството се оказва спиране на работата с флота на Руската федерация. От военното министерство посочват, че това е станало заради „променената геополитическа обстановка в региона“.

На новото ръководство на дружеството е възложено да осъществи цялостна промяна в стратегията за развитието му. „ТЕРЕМ – КРЗ Флотски арсенал – Варна“ трябва да промени курса си от предприятие с предмет на дейност предимно специална продукция, към предприятие ориентирано към гражданския пазар.

В момента във „Флотски арсенал“ се изпълняват успоредно поръчки на родните ВМС и на ГДГП за ремонт и обслужване на полицейски катери и на външни търговски контрагенти за плавателни съдове „река – море“.

От отговора на министър Каракачанов става ясно, че няма установени нарушения при работата на предходните ръководства на дружеството, въпреки многобройните публикации в медиите и съобщението за натрупаните задължения и намаляла работа в завода.

Според думите на военния министър, АДФИ е проверила дружеството за периода от 2011 г. до настоящия момент. Проверяващият орган е констатирал пропуски относно някои процедури по Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала.

При проверката обаче не са констатирани нарушения в търговската и производствена дейност на „ТЕРЕМ – Варна“, които биха довели до изводи за злоупотреби и порочни практики в завода, водещи до лоши финансови резултати и генериране на загуби от дейността, заяви още Каракачанов.

| Вижте още: Данаил Славов е новият директор на „Флотски арсенал“

Последни новини

Последни новини