Ръст на обработените контейнери в Черно море

Черноморските контейнерни терминали са обработили 2 150 289 TEU

С над 10% се е увеличил общият брой пълни контейнери, обработени в терминалите на Украйна, Русия, Румъния и България за деветмесечието на тази година. Това съобщиха пред Maritime.bg от украинското анализаторско бюро „Информал“.

Анализаторите съобщават още, че през черноморските контейнерни терминали са преминали 2 150 289 TEU до края на септември.

Най-сериозен ръст отчитат терминалите в Украйна, обработили с 18,31% повече пълни TEU спрямо същия период за миналата година, следвани от грузинските и руските, отчели 11,73% и 8,04% увеличение.
Данните на анализаторите сочат още, че над половината от всички обработени контейнери са били натоварени със стоки за внос, а 43,33% от тях – за износ от страните на Черно море.

За България „Информал“ отчитат ръст от над 7% при вноса на контейнеризирани товари.
Контейнерният терминал на румънското пристанище Констанца остава най-натоварен в Черно море, следван от този в Поти (Грузия), NUTEP в Новоросийск (Русия) и CTO в Одеса (Украйна).

Българските контейнерни терминали държат около 9% от всички обработени единици.

MAERSK и MSC са компаниите, по линиите на които се превозват около 45,31% от всички контейнери в Черно море.

Последни новини

Последни новини

Министър Калин Стоянов: „Балчик“ ще бъде активиран и в операции по търсене и спасяване на море

На Морска гара - Бургас бе именуван новият кораб "БАЛЧИК" на "Гранична полиция". Кръстница на 45-метровия гранично-полицейски кораб стана главен комисар Росица Димитрова,

Ивайло Гавраилов: Мотивацията ни е огромна, основен приоритет е да отпушим инвестиционния процес

Мотивацията ни е огромна, за да продължим с непрекъсната си комплексна работа, да надграждаме, да си поставяме все по-високи цели и с една по-уверена походка да посрещаме