МОРСКИ ОРГАНИЗМИ – УБИЕЦ НА РАКА, ЕТО ГИ!

В хода на морски експедиции край бреговете на Курилските острови руски учени отделиха уникално съединение от далекоизточна морска гъба. То елиминира раковите клетки, като ги принуждава да се самоунищожават.

Учени откриха ново противораково съединение на име Монанхоцидин А в далекоизточните морски гъби Monanchora pulchra, които обитават северозападната част на Тихия океан.

По действието си то се различава принципно от повечето познати противоракови химиотерапевтични препарати. Веществото предизвиква у раковите клетки т. нар. аутофагия или „самоизяждане“. Изследването се провежда от Тихоокеанския институт за биоорганична химия „Беляков“ (ТИБОХ) във Владивосток и Лабораторията за експериментална онкология към германската клиника „Епендорф“ в Хамбург.

„Това е много рядък механизъм и намереното съединение е една от малкото подобни находки“, каза за „Руски дневник“ директорът на ТИБОХ и академик от Руската академия на науките Валентин Стоник. „Намерихме нов механизъм на действие, който дава възможност за създаването на нови противоракови препарати“.

Загадъчните морски гъби: какво да очакваме от тях?

Морските гъби и преди бяха известни като „доставчици“ на мощни противоракови агенти. Например през 2014 г. учени от Университета „Лийдс“ във Великобритания добиха препарата ерибулин против рак на гърдата от гъбата Halichondria okadai. Това средство не лекува рака напълно, но клинични изследвания на 1800 пациенти доказаха, че то удължава живота средно с пет месеца. Само че биологически активните вещества, съдържащи се в далекоизточната морска гъба Monanchora pulchra, се изследват за първи път.

„Нашият институт от дълги години провежда изследвания в Световния океан, в момента нашата 47-а експедиция работи в района на Командорските и Курилските острови – разказва Стоник. – На борда на научно-изследователския кораб „Академик Опарин“ се осъществява биологическото изследване на събраните образци и получените от тях екстракти и фракции. На базата на това се подбират обекти за по-нататъшно проучване. При една от миналите експедиции тази морска гъба бе избрана за изследване с цел получаване на нови природни съединения“.

Уникалното вещество Монанхоцидин А е отделено в хода на експедицията. След това през 2010 г. изследването в лабораториите на Института се поема от доктора на химическите науки Татяна Макарева. Изпитанията на противораковите свойства на гъбата продължават вече пета година.

Drug discovery: кога ще има лекарство?

Учените смятат, че още е рано да се говори колко по-ефективен и безопасен е Монанхоцидин А в сравнение със съществуващите препарати. За това е необходимо да се проведат допълнително фармацевтични изследвания. „Открихме прототип за създаване на нови лекарства, т.е. отделихме индивидуално вещество, установихме неговата структура и изучихме свойствата му, а това е много сложна и продължителна работа“, поясни пред „Руски дневник“ Валентин Стоник. Още отсега може да се каже, че откритието дава възможност да се създаде нова група противоракови препарати.

Находката на „морските“ учени показва, че лекарствената устойчивост на раковите клетки може да бъде преодоляна. Изпитанията се провеждат с препарата цисплатин – един от най-разпространените в клиничната практика. Оказва се, че Монанхоцидин А може да убива ракови клетки, устойчиви на класическите медицински препарати.

Сега учените планират следващия етап на работата си. Те търсят начини да получат новото вещество в големи количества чрез органичен синтез или с помощта на биотехнологиите. Освен това е необходимо по-задълбочено проучване на безопасността и други важни свойства на съединението. До момента са направени изследвания само на отделни линии от ракови клетки, а сега веществото трябва да бъде изпитано върху животни.

„Това е само началото на пътя, който трябва да извървим, но нещата са многообещаващи – споделя Валентин Стоник. – Намираме се на етап, който учените наричат „drug discovery“, т.е. раждането на идея за създаване на ново лекарство“. / Източник: RB

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент