Обратимо е спирането на „Южен поток“

Председателят на Комисията по международни въпроси в руския Съвет на Федерацията Константин Косачов в понеделник (17 декември) изрази надежда, че прекратяването на проекта „Южен поток“ няма необратим характер, и че Русия и България със съвместни усилия ще успеят да се върнат към изпълнението му.

Заявлението бе направено на среща със заместник-председателя на българското Народно събрание Емил Христов и съпредседателя на групата за приятелство между Русия и България в парламента Красимир Велчев.

„Когато проектът „Южен поток“ бе прекратен, естествено, се разтревожихме. Много се надяваме, че това решение не носи необратим характер и ще успеем да се върнем към него със съвместни усилия“каза Косачов.

Според него по този въпрос е много важна общата позиция на ЕС, но и суверенната позиция на България.

Главата на групата за приятелство с българския парламент в Съвета на Федерацията Василий Иконников предложи двата парламента да проведат редица мероприятия и да активизират стъпките в сферата на енергетиката.

„Например, това може да се отнася до АЕЦ „Белене“ и частта от „Руски поток“, която да мине през България, за да стане тя газоразпределителна страна в рамките на ЕС“, каза той.

Според него трябва да се обсъди и активизирането на търговското сътрудничество по групите несанкционни стоки и работата на научно-техническите комисии на двете страни. Той подкрепи и съвместната работа на руските и българските законодатели „срещу фалшификацията на историята“.

Последни новини

Последни новини

Преди 19 години на аварийно-спасителен кораб „Протео“ е вдигнат българският флаг

Построен през 1943 г. в италианския град Анкона, корабът има следните тактико-технически данни: дължина – 75.7 м, широчина – 11.7 м, газене – 5 м, водоизместване – 2048 т.