215 млн. евро инвестиции в Пристанище Констанца

НАД 60 МЛН. ЕВРО СА ОСИГУРЕНИ ПО ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТИ

Над 215 млн. евро са инвестирани в терминалите на Пристанище Констанца за 2018 година. Това съобщиха от местната национална компания, предаде вестник „Romania libera“. Изданието цитира думите на директора на пристанищната администрация Дан Николае Тивиличи, който заявява, че пристанището изпраща годината с най-голям обем инвестиции.

Около 150 млн. евро са инвестирали частните оператори, развиващи терминали в най-голямото румънско пристанище. Останалата част от сумата са средства, осигурени по програми на ЕС.

„Изпращаме добра година за Пристанище Констанца, не беше лесно, заради множеството поставени цели. Очакваме през 2019-а година да увеличим товарооборота, ще продължаваме да поддържаме и осъвременяваме пристанищната инфраструктура“, заяви Дан Николае Тивиличи.

През следващата година в най-голямото румънско пристанище ще започне изграждането и на нови терминали. Според думите на Тивиличи от огромно значение е проект за удълбочаване на съществуващите кейови места. Портът разработва и проект за създаване на изкуствен остров, на който да се изгради LNG-терминал на обща стойност 40 млн. евро. По други проекти за разширяване на водещата към терминалите пътна инфраструктура, пристанището ще опита да привлече още европейски пари. „Една от целите ни е да намалим трафика на камиони“, заяви още Тивиличи, който коментира, че предстои рехабилитация на моловете, осветлението и водопреносната мрежа.

Ръст на товарооборота

За първите 11 месеца на годината през терминалите на пристанище Констанца са преминали 55,96 млн. тона товари.

Отчетено е увеличение от 4,15% спрямо същия период на миналата година.

Според думите на шефа на пристанищната администрация, над 44 млн. тона са товарите, обработени от морски плавателни съдове, а останалите близо 12 млн. тона са товарооборот от р. Дунав.

Значително увеличение румънците отчитат при обработката на петролни продукти, а спад има само при зърнените товари.

Завръщане на круизните кораби

Директорът на държавната компания заяви, че 2019 г. може да се нарече „година на завръщане на круизните кораби в пристанище Констанца“. Досега са заявени 21 посещения на круизни кораби, изтъкна още Тивиличи. Той подчерта, че през тази година нито един морски пътнически кораб не е посетил порта. „Причината е геополитическата ситуация в Черно море“, подчерта той и напомни, че 2014 г. е била рекордна за порта с осъществени 100 посещения от пътнически съдове.

„Геополитическият аспект повлия изключително много на круизната индустрия в Черно море. В края на краищата, ако круизните кораби влязат в Черно море, сигурно е, че ще ни посетят. Наблюдаваме определен ръст и при речните пътнически кораби, но броят на техните посещения е свързан с нивото на река Дунав“, коментира още Тивиличи.

Дан Николае Тивиличи, снимка: Romania libera

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на