САЩ отмениха учения в Арктика, заради опасност от авария на ледоразбивача им

Снимка: Брегова охрана, САЩ

Бреговата охрана на САЩ се отказа от учение в Арктика от страх, че най-тежкият ледоразбивач на САЩ може да аварира и ще трябва да се търси помощ от Русия, пише Business Insider.

В статията се посочва, че ледоразбивачът „Полярна звезда“ е на над 40 години и е „нестабилен“, както потвърди бившият командващ бреговата охрана на САЩ адмирал Пол Зукунфт. Той се противопостави, когато Съветът по национална сигурност на САЩ поиска от него да изпрати ледоразбивача на север, съобщава РИА „Новости“.

„Трябва да взимаме части от други плавателни съдове от същия клас само и само да запазим това нещо работещо, а не мога да гарантирам, че няма да имаме сериозни технически неуспехи по време на учението. Това би означавало, че ще трябва да се обадя на Русия и да я моля за помощ. Нямаме време за такива неща“, каза Зукунфт в отговора си.

Статията не посочва за кога е било планирано това учение. Бившият командир на бреговата охрана обаче отговори в началото на декември.

Business Insider съобщи, че Съединените щати са изправени пред трудности в борбата за Арктика, главно поради липсата на ледоразбивачи, които са много по-малко от руските. Москва има десетки ледоразбивачи, а Вашингтон само два – „Полярна звезда“ е единственият от тежък клас, способен да извършва операции в Арктика.

По-рано от ТВ канала NBC посочиха, че флотът от ледоразбивачи на САЩ е в ужасно състояние, а Съединените щати отдавна са отпаднали от състезанието за Арктика с Русия.

Източник RBTH

Последни новини

Последни новини

Пътят до пристанище „Варна-Запад“ е опасен, институциите не реагират

650 хиляди тежкотоварни автомобили и 8 300 автобуса преминават, на година, по разбития път за пристанищен терминал „Варна-Запад“. Това съобщи за Радио Варна Пенка Илиева, която е

Успешно автономно плаване на контейнеровоз, застанал в пристанище с помощта на дрон

Успешно завършиха първите в света изпитания на автономна система за навигация, използвана на борда на контейнеровоз, извършил преход между две пристанища. Това съобщиха пред

164 години от рождението на Симеон Ванков – първият българин командир на военния ни флот

Днес се навършват 164 години от рождението на Симеон Ванков – първият българин командир на военния ни флот, оръжеен инженер и учен, организатор на артилерийското производство

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент