САЩ отмениха учения в Арктика, заради опасност от авария на ледоразбивача им

Снимка: Брегова охрана, САЩ

Бреговата охрана на САЩ се отказа от учение в Арктика от страх, че най-тежкият ледоразбивач на САЩ може да аварира и ще трябва да се търси помощ от Русия, пише Business Insider.

В статията се посочва, че ледоразбивачът „Полярна звезда“ е на над 40 години и е „нестабилен“, както потвърди бившият командващ бреговата охрана на САЩ адмирал Пол Зукунфт. Той се противопостави, когато Съветът по национална сигурност на САЩ поиска от него да изпрати ледоразбивача на север, съобщава РИА „Новости“.

„Трябва да взимаме части от други плавателни съдове от същия клас само и само да запазим това нещо работещо, а не мога да гарантирам, че няма да имаме сериозни технически неуспехи по време на учението. Това би означавало, че ще трябва да се обадя на Русия и да я моля за помощ. Нямаме време за такива неща“, каза Зукунфт в отговора си.

Статията не посочва за кога е било планирано това учение. Бившият командир на бреговата охрана обаче отговори в началото на декември.

Business Insider съобщи, че Съединените щати са изправени пред трудности в борбата за Арктика, главно поради липсата на ледоразбивачи, които са много по-малко от руските. Москва има десетки ледоразбивачи, а Вашингтон само два – „Полярна звезда“ е единственият от тежък клас, способен да извършва операции в Арктика.

По-рано от ТВ канала NBC посочиха, че флотът от ледоразбивачи на САЩ е в ужасно състояние, а Съединените щати отдавна са отпаднали от състезанието за Арктика с Русия.

Източник RBTH

Последни новини

Последни новини

По света и у нас

САЩ продава торпеда на Тайван

Малко след полагането на клетва на президента на Тайван Цай Ингвен , правителството на САЩ обяви одобрение на нова сделка за доставка на оръжие за Тайпе. Ще бъдат доставени

ДАР ще следи за хибридни атаки

Депутатите разшириха правомощията на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР). Промените в закона предвиждат разузнаването да следи за „хибридните атаки и асиметричните рискове

По света и у нас