74 години Военноморска база Бургас

Днес, 21 декември 2018 година, военни моряци тържествено отбелязаха 74 години от създаването на военноморска база Бургас.


Началото се полага със заповед № 434 от 27 ноември 1944 г. от командира на Морските войски за създаването на Военноморска база – Бургас. Базата става достоен приемник на българския Беломорски флот.

Първи командир на базата е капитан-лейтенант Игнат Гишин, бивш командир на Морската дружина в Дедеагач. 

През изминалата година основните усилията на личния състав от флотилията, ефективно използвайки наличните ресурси, бяха насочени към поддържането на способности за гарантиране на морския суверенитет на Република България и защита на нейните интереси в морските пространства, изпълнение на задачи по търсене и спасяване на море и оказване на помощ на населението при бедствия, участие в операции за подкрепа на международния мир и сигурност.

Със заслужено удовлетворение посрещат празника екипажите на корабите, които представиха достойно Военноморските ни сили във всички планирани и проведени мероприятия. 

Цялостната дейност на корабите би била немислима без осигуряването от бреговите формирования. Във всички тези звена работят всеотдайно, с професионална компетентност и чувство за отговорност много добри специалисти – военнослужещи и цивилни служители. 

Честването на празника започна още на 12 декември 2018 г. с турнири по футбол на малки врати и тенис на маса между отборите на Флотилия бойни и спомагателни кораби и военните формирования от гарнизон Бургас.

Днес на строевия плац в Пункт за базиране Бургас се проведе тържествен военен ритуал по повод празника. 

Наградени бяха военнослужещи и цивилни служители за безупречно изпълнение на функционалните задължения и постигнати отлични резултати. 

Отслужен бе мобелен за здраве и благоденствие.

Флотилен адмирал Мален Чубенков поздрави военните моряци и им пожела да бъдат все така моряци по дух и призвание и да продължават да носят в сърцата си най-съкровените ценности: чест, достойнство, моряшки дълг, професионализъм на море, взаимопомощ и всеотдайност.

Последни новини

Последни новини