Каква беше 2018-а година за ДППИ?

Поредна успешна година изпраща Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“. 


Още в началото на 2018 г. в професионалното портфолио на предприятието беше прибавено поредно престижно отличие – приз в сферата на ИТ технологиите за внедрената интегрирана информационна система за планиране и управление на ресурсите. ДППИ получи първа награда в категория „Транспорт и логистика“ в корпоративния сектор в конкурса „ИТ проект на годината 2017“.

Генералният директор на ДППИ взе участие в министерска среща на високо ниво през м. март на тема „Мултимодален транспорт за Европа“, включена в официалната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС. Той се включи в дискусиите, посветени на наличието на ефективни връзки на пристанищата с вътрешността – най-необходимото условие за развитието на мултимодалния транспорт.

През същия месец Ангел Забуртов беше избран за „Port Pro of the Month“ на Изпълнителния комитет на Европейската организация на морските пристанища /ESPO/, а през м. април предприятието беше домакин на заседание на организацията, което се проведе в София. В срещата взеха участие официални представители на членовете на ESPO от над 10 европейски държави, сред които Холандия, Великобритания, Гърция, Италия, Испания, Полша и Норвегия.

Над 200 световни експерти обмениха опит на VII-ата международна конференция-изложение „Пристанища и корабоплаване по Черно море“, която се проведе под егидата на ДППИ през м. май във Варна. Eмблематичният форум се състоя за първи път в България, като признание за постиженията на ДППИ в областта на модернизирането на българските пристанища и на морския транспорт у нас.

През м. май ДППИ даде официален старт на изграждането на Конгресен, научно-изследователски център за контрол и изследване на Черно море в присъствието на редица официални лица. Модерната сграда на шест нива ще е разположена в северната част на източния вълнолом на пристанищен терминал Бургас-изток 1. Тя ще се използва целогодишно и като място за провеждане на изложби, концерти, атракциони и различни образователни събития.

ДППИ постигна успехи и на международно ниво. В края на м. май представители на предприятието взеха участие в 19-ата конференция на Международната Асоциация на фаровите служби /IALA/ на тема „Успешни пътувания, устойчива планета – нова ера за морските средства за навигация в един свързан свят“ и се представиха изключително успешно по време на изложението „Фаровете – световно културно и историческо наследство“, което се проведе в рамките на форума.

При препълнена зала книгата на ДППИ „Фаровете и другите средства за навигационно осигуряване по българското черноморско крайбрежие (1878 – 2018 г.)“ беше представена в Дома на моряка в гр. Варна през м. юни. Двуезичното издание представя съоръженията за навигационно осигуряване, насочване и регулиране на движението по българското черноморско крайбрежие в по-голяма от всички досегашни публикации пълнота.

При голям интерес беше представена и общата визия на Системата за електронен обмен на информация в българските пристанища /Port Community System – PCS/ във Варна и Бургас през м. юни. Изграждането на PCS е от изключително важно значение за развитието на българските пристанища – предоставя ефективен обмен на информация и води до намаляване на административната тежест. Тя ще улесни обмена на информация в пристанищата по електронен път, спестявайки време и средства.

ДППИ взе участие в отбелязването на Международния ден на моряка в гр. Варна и организира тържествено честване на Mеждународния ден на река Дунав в гр. Лом. През м. октомври тържествено беше отбелязана 180-ата годишнина на пристанище Лом, официално беше валидирана пощенска марка и беше прерязана лентата на новия автоподход на пристанището.

Към края на годината дойде и поредното признание. На Световния ГИС ден през м. ноември интерактивна карта на ДППИ за корабоплаването получи отличие в категория „Пътуване и туризъм“ в националния конкурс за карти под надслов „Преоткриваме България с ГИС“. Картата представя изградените от ДППИ високотехнологични и усъвършенствани системи за управление на корабния трафик, както и техните предшественици – фаровете.

През м. декември, на връх празника на град Бургас, беше открита модерна зарядна станция за електрически автомобили. С новото съоръжение, монтирано в района на паркинга на пристанищен терминал Бургас-изток 1, ДППИ допринесе за модерен и „зелен“ Бургас, а пристанището посрещна Никулден с още едно допълнение към европейската си визия.

В рамките на 2018-а година се проведоха и редица публични събития, представящи напредъка по различни проекти, в които ДППИ участва активно.

След успешно изпълнените задачи и реализирани цели, в края на годината идва и удовлетворението от постигнатите резултати. И е време за смел поглед към бъдещите предизвикателства на настъпващата 2019-а година.

Последни новини

Последни новини

Алексиев подписва Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество между България и Пакистан

България и Пакистан ще подпишат Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество. Това съобщиха пред Maritime.bg от Министерството на транспорта и съобщенията.