Абсолютен скандал: Съдът освободи либийския танкер BADR, но… твърде късно

Либийският танкер BADR е бил незаконосъобразно задържан в Бургас. Това става ясно от решение на Върховния административен съд, който се произнася на 2 януари или седмица след като корабът бе щурмуван, законният му екипаж свален, името му сменено и след като напусна териториалното море на България като чужда собственост.

Съдът отменя решение на Административен съд – Бургас, както и заповедта на директора на Дирекция „Морска администрация“ – Бургас и капитан на пристанище Бургас, с която е забранено отплаването на моторния танкер.

Върховният административен съд осъжда Морска администрация да заплати и съдебно-деловодните разноски.

Данните по делото сочат, че производството, приключило с оспорената заповед е било образувано по искане на ЧСИ Т. Колев за оказване на съдействие, чрез издаване на забрана за отплаване на моторния танкер „БАДР“. Искането е мотивирано с насоченото срещу кораба принудително изпълнение за удовлетворяване на обезпечено с възбрана парично вземане на взискателя „Булгаргеомин“ ЕООД срещу длъжника корабопритежател „Либиан Навигейтър“ Лтд.

ВАС обаче решава, че противно на възприетото на Административния съд – Бургас отправеното от ЧСИ искане няма процесуално значение, още по-малко обвързващо действие, в контекста на възможността органът по изпълнението да инициира административно производство по Кодекса на търговското корабоплаване.

Отделно от това, данните по делото сочат, че изпълнителното дело на ЧСИ е било спряно с определение от Бургаския районен съд, който акт е задължителен и за частния съдебен изпълнител, и за капитана на пристанището.

И двамата са били уведомени за така постановеното спиране. Вместо да зачете незабавното действие на постановения съдебен акт, ЧСИ е продължил изпълнителните действия, а органът незаконосъобразно е отказал да прекрати действието на заповедта, считайки, че няма доказателства за влизане в сила на определението.

Това е прието и в служебно известното на съда окончателно определение на Бургаския апелативен съд, постановено по оспорване действията на ЧСИ Т. Колев. В него е акцентирано, че определението на Бургаския районен съд, с което е спряно изпълнителното дело подлежи на изпълнение от датата на постановяването му и връчването му на съдебния изпълнител.

Извършването на изпълнителни действия от ЧСИ след датата на връчване на определението е преценено от апелативния съд като отказ да бъде спряно изпълнението. Последният е посочил също, че след като спирането е разпоредено от съда (а това се е случило на 6.02.2018 г., а не както административният съд е приел на 20.04.2018 г.), то по него участниците дължат единствено съобразяване и зачитане на силата на съдебния акт.

Вместо това, според доказателствата по делото, ЧСИ и капитанът на пристанището са действали по начин, довел в крайна сметка до провелата се публична продан на плавателното средство.

Нямам думи, с които да опиша онова, което чувстваме и мислим за правораздаването във вашата страна. Съдът в крайна сметка освободи танкера ни, но случайно или не, той вече е откраднат, намира се пред турско пристанище, а мафиотите, стоящи зад този невиждан в световната морска индустрия акт, ще опитат да го препродадат.

каза пред Maritime.bg Мохамед Ел Ахреш от компанията-собственик на кораба GNMTC.

По думите на представителя на либийската компания ще бъдат заведени искове срещу Морска администрация, заради незаконното задържане на кораба.

Смятам, че ще ги спечелим! Загубите ни са огромни и някой ще трябва да плати!

закани се още Ел Ахреш.

Междувременно директорът на Либийската пристанищна и морска власт Омар Ал-Джаваши заяви, че вече тече процедура за информиране на абсолютно всички администрации за окончателните съдебни решения у нас, с които на практика бяха потвърдени твърденията на либийците през последната повече от година.

Според Ал-Джаваши BDIN ще бъде арестуван веднага след влизане пристанище.

От изнесената информация става ясно, че е информирана и администрация в Панама за абсолютно незаконната и брутална кражба на кораба в страната-членка на Европейския съюз – България.

Междувременно други либийски органи активно работят с международни организации, с което да се прекрати невиждания досега в историята опит за присвояване, според Ал-Джаваши.


Очаквайте подробности.

Последни новини

Последни новини

Пристанищни синдикати: Не подкрепяме предложенията на Благомир Коцев за зоната на Пристанище Варна

За прехвърляне на обособената обществена зона в Пристанищен терминал Варна - Изток на Община Варна се обяви бившият областен управител на Варна Благомир Коцев (Продължаваме

Младежи, взели участие в „Дните на сините кариери“, проявяват интерес към обучение и реализация в България

Международният формат "Дни на сините кариери" даде възможност на 60 младежи от Португалия, Испания, Полша, Гърция, Румъния и България да се запознаят с възможности за