10 милиона долара са загубите на GNMTC за танкер BADR

На около 10 милиона долара възлизат загубите на либийската GNMTC, съобщиха пред Maritime.bg от компанията. Припомняме, че дружеството заседна в българското юридическо блато и над година се бори за освобождаване на танкер BADR.

Вместо експресно европейско съдебно произнасяне по случая, определян от чуждестранни юристи като кражбата на века, либийските собственици бяха изправени пред свършен факт. Най-висшата съдебна инстанция потвърди на 100% тезите им и незаконосъобразността на ареста у нас, но след като танкерът вече бе практически „отвлечен“, според тях.

Досега националната танкерна компания на арабската джамахирия е изгубила над 2 млн. долара за заплащане на екипажа и други около 8 млн. долара, заради невъзможността да експлоатира собствения си кораб.

От компанията твърдят, че ще заведат искове срещу компетентните институции у нас, оказали съдействие за невиждания в световната морска практика опит за кражба на плавателен съд.

Към 1715 днес BADR, чието име бе сменено на BDIN, плава с 3,2 kn с направление Бургас, според данни на AIS.

Предстои да видим дали съдът ще се завърне в Бургаския залив, където истинският му собственик ще влезе във владение или ще станем свидетели на пореден епизод от най-съвременния драматичен роден морски сериал, сриващ допълнително недоброто ни име на морска държава.

Вижте още

Последни новини

Последни новини

Търсят нов собственик за над 19 млн. лева на суперяхта, построена преди над 60 години във Варна

Над 19 млн. лева е обявената цена за продажба на суперяхтата LA SULTANA. Построеният през 1962 година класически моторен съд с дължина 65 метра събира погледите на любителите на

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за