Тестват подводен дрон за поразяване на военноморски бази

ЦКБ МТ «Рубин»

Започнала е активната фаза в разработването на дълбоководен безпилотен боен апарат за нуждите на флота на Русия, който ще бъде задвижван с ядрен реактор. Разработката носи наименованието “Посейдон” и според руски медии трябва да носи бойна глава, която е по-силна от тази на “Цар Бомба”.

Безпилотният апарат ще бъде интегриран на една от руските подводници, а се очаква серийно да бъде на въоръжение на всички подводни лодки до 2027 г.

Припомняме, че през юли министерството на отбраната за първи път предостави официална информация за подводната система “Посейдон”, основното предимство на която е, че е абсолютно неуязвима за всички съществуващи противодействащи средства на условен враг. По-точно, понастоящем няма оръжие, което да унищожи “Посейдон”, пише RBTH.

Подводният дрон ще може да пренася на дълги разстояния термоядрената бойна глава с мощност от два мегатона. Основната му цел е поразяването на военноморските бази на условния враг.

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент