Пак ще броят делфините в Черно море

Съвместен проект на четири черноморски държави – България, Турция, Румъния и Украйна – е насочен към увеличаване на популацията на делфините в Черно море, предаде БТА.

Специалистите посочват, че след въведената през 1983 г. забрана срещу лова на делфини в Черно море, е отбелязан ръст в популацията на морските бозайници, но според тях той все още не е задоволителен. В рамките на проекта тази година ще се извърши преброяване на делфините в региона на четирите черноморски държави. С два самолета ще бъдат проучени акваториите на България, Турция, Румъния и Украйна.

В изпълнението на проекта от турска страна участват Фондацията за морски проучвания (ТЮДАВ) и Факултетът за морски науки към Черноморския технически университет в град Трабзон. Договорено е работата на терен да започне през лятото на 2019 г., посочи представител на ТЮДАВ.

„Това ще бъде първият по рода си проект с такова внушително участие в Черноморския регион и му отдаваме много голямо значение. Така ще се сдобием с данни за количеството и разпространението на морските бозайници в черноморските области. Резултатите от проучванията ще ни дадат възможност да набележим мерки за увеличаване на популацията на делфините и защитата им“, посочи представителят.

Той очаква също проектът да съдейства за активизиране на обмена на информация и на сътрудничеството по този въпрос между черноморските държави. Финансирането на проекта на стойност 500 хиляди евро ще се поеме от Генерална дирекция „Околна среда“ на ЕС. Турският специалист, проф. д-р Айхан Деде от Истанбулския университет, посочи, че не разполагат с категорични данни за видовете, големината и количествата на популацията на делфини в Черно море. „Но в резултат на проучванията установихме,че няколко хиляди са главно от видовете Афала, Муткур и Белокоремен делфин.

Смятам, че след завършването на проекта и благодарение на него ще разполагаме с истински научни данни“, казва той. Според друг турски специалист, доцент д-р Арда Тунай, въпреки забраната, въведена през 1983 г., черноморските делфини не са достатъчно защитени. Предполага се, че през 20 в. в Черно море са били уловени 4-5 млн. делфина. „Замърсяванията в Черно море, недостигът на храна поради масовия риболов, епидемии са сред причините за намаляване на популацията на делфините, които изискват сериозни грижи“, казва той. В последно време ръководители на редица черноморски рибарски кооперативи се обявиха за отмяна на забраната за улов на делфини.Според твърденията им популацията на делфините в Черно море се е увеличила за сметка на намаляването на популацията на някои рибни видове. От ръководството на ТЮДАВ обаче окачествиха подобни твърдения като несъстоятелни и лишени от научна основа.

Последни новини

Последни новини

Търсят помощ от петима министри за пътя до пристанищен терминал Варна – Запад

Пореден опит прави кметът на Девня Свилен Шитов за решаване на проблема с пътя до най-големия български пристанищен терминал Варна - Запад. За 13-и път градоначалникът търси

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент