Водолазната дейност е заплашена, смятат от Техникъл дайвинг

Проектът за промяна в Наредба № Н-7 от 12 юни 2008 г. за извършване на водолазна и друга подводна дейност ще унищожат цял бранш. За това алармира  асоциация „Техникъл дайвинг България“. Организацията изпрати становище по подготвените корекции в наредбата до министрите на отбраната, вътрешните работи и транспорта. Това съобщи председателят на асоциацията Мирослав Славчев.

Според текстовете, достигнали до водолазната общност, се въвежда разрешителен режим, който ще изисква от всеки гражданин – български или чужд турист и спортист, ако реши да се гмурка някъде, две седмици преди датата да има писмено разрешение от четири институции – Гранична полиция, Морска администрация, военното ведомство и министерство на културата. При получаването на такова разрешение, то ще важи за конкретно гмуркане като място и дата, така че на практика трудно ще работи.

„Принципно забраната за гмуркане на военните кораби има някакъв резон – част от тях са обявени за военни гробища, а на други имат боеприпаси, които биха могли да предизвикат нещастни случаи“, коментират от асоциацията. Според нас, категорично не трябва да се налага тотална забрана върху всички потънали кораби, казва Мирослав Славчев, „Само един потънал във водите на Египет кораб на име „Тистългорм” за последните пет години е донесъл повече приходи на държавата от пирамидите“, допълни председателят на асоциацията по техническо гмуркане. Според водолаза общността отдавна настоява за регистрационен режим на работа на водолазните центрове, за да има правила и отговорност, стана ясно от думите на Мирослав Славчев.

„Има безобидни и безопасни потънали съдове, само нашата асоциация е открила два такива през последната година и сме предоставили координати и на колеги, така че да водят курсисти и туристи“, каза още Славчев. Той заяви, че водолазите са отворени за разговор по поставените проблеми. „Целият бранш вървим в една посока, за да защитим това, което за някои е хоби, за други професия, за да не позволим да се забрани нещо, което може да носи пари на България“, допълни той.

Председателят на асоциация „Техникъл дайвинг България“ допълни, че у нас вече идват най-добрите водолази в света. „Само нашата организация на два пъти за последната година доведе световния шампион по спускане под вода Паскал Бернабе, идват и други известни гмуркачи, тъй като Черно море представлява интерес за тях“, каза Мирослав Славчев.

Ето и предвижданите забрани в Наредбата за водолазна и друга подводна дейност:
чл.3 ал.1 т.2-б) в райони с археологически обекти
чл.3 ал.1 т.2-г) в райони на потънали военни кораби… и с изключение на тези по чл. 1 от Конвенцията за опазване на подводното културно наследство, ратифицирана със закон, обн. ДВ, бр.84 от 2003г.

Освен забраните по чл.3, където и да се осъществяват любителски водолазни гмуркания, се предвижда и следния нов РЕД:
чл.7 ал.1 При извършване на водолазни/подводни дейности по смисъла на чл.2 ал.3 (т.е. за спорт, туризъм и развлечение) лицата, които ги организират, не по -късно от 2 седмици преди началото им, отправят ИСКАНЕ до съответната регионална дирекция „Морска администрация“.
ал.2 Съответната регионална дирекция „Морска администрация“ съгласува искането с командира на Военноморските сили, директора на Регионална дирекция „Гранична полиция“, Бургас и ръководителя на Центъра за подводна археология и обявява границите на района, ограниченията за водолазна/подводна дейност и ограниченията в режима на корабоплаване чрез „Известия до мореплавателите“.
ал.3 След съгласуване на искането, съответната регионална дирекция „Морска администрация“ изпраща решението си до лицето, заявило водолазната дейност и копия от същото до Регионална дирекция „Гранична полиция“, Бургас, Щаба на Военноморските сили и Центъра за подводна археология.

Лятото на 2011, което за водолазите от „Техникъл дайвинг България” съвсем не е приключило, стана известно с това, че за пръв път бе проведен успешно първият в България курс за водолази до 100 метра дълбочина. Тази дълбочина е пределът на световното обучение по гмуркане. Затова, за да достигнеш до провеждането на този курс, се изискват отлични познания по биология, химия, физика, техника, технология, организация и други. „Можем да се поздравим и това лято с успешно проведен курс под ръководството на Паскал Бернабе, но вече и с четирима обучени инструктори от нашата асоциация“, каза Мирослав Славчев, председател на асоциацията. Газовите смеси, които се изготвят за такава дълбочина, са много сложни и трябва прецизно да се изготвят. В света в бранша се знае, че в България може да се осигури гмуркане на такава дълбочина.
„Намерихме потънал кораб и през това лято“, допълни Славчев. Той се намира в акваторията на Созопол. „Открит бе случайно, въпреки че имахме анонс от наши приятели, че има „нещо”“, заяви той. Корабът е много хубав, според водолаза, и се намира на сравнително плитко място. Съдът е с нитова конструкция, много е стар, защото при хващане на парчета от него, металът се разпада. Не представлява археологическа ценност. Цялата палуба е запазена, но заради вкаменените морски образувания върху него е трудно да се открие наименованието му. Съдът ще е хубав обект за гмуркане, смята още Славчев.

maritime.port.bg – Морска политика

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент