След 18 години: Убиха терориста, отговорен за бомбената атака срещу кораба USS COLE

Въоръжените сили на САЩ съобщиха, че вчера е бил убит военачалник в Йемен, за когото се предполага, че е част от групата, реализирала бомбена атака срещу американския разрушител USS COLE през 2000 г.

Джамал ал-Бадави е бил убит при прецизна бомбардировка в йеменската област Марин на 1 януари, съобщи централното командване на САЩ.

Бадави е бил осъден през 2003 г. в Йемен, но успява да избяга от местни затвори два поредни пъти – през 2003 г. и през 2006 г.

На 12 октомври 2000 г. двама мъже в малка лодка детонират експлозиви до борда на американския разрушител USS COLE в Аден. Загиват 17 моряци, а други 60 са ранени. Експлозията разкъсва огромна пробойна в корпуса на бойния кораб, който в същия момент приема гориво.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в социалните мрежи – „Нашата велика армия раздаде правосъдие за гибелта на нашите герои при страхливата атака срещу USS COLE“.

Последни новини

Последни новини

Пътят до пристанище „Варна-Запад“ е опасен, институциите не реагират

650 хиляди тежкотоварни автомобили и 8 300 автобуса преминават, на година, по разбития път за пристанищен терминал „Варна-Запад“. Това съобщи за Радио Варна Пенка Илиева, която е

Успешно автономно плаване на контейнеровоз, застанал в пристанище с помощта на дрон

Успешно завършиха първите в света изпитания на автономна система за навигация, използвана на борда на контейнеровоз, извършил преход между две пристанища. Това съобщиха пред

164 години от рождението на Симеон Ванков – първият българин командир на военния ни флот

Днес се навършват 164 години от рождението на Симеон Ванков – първият българин командир на военния ни флот, оръжеен инженер и учен, организатор на артилерийското производство

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент