Български кораб участва в търсенето на изчезналите моряци в Черно море

Български кораб участва в търсенето на изчезналите моряци от потъналия в Черно море кораб VOLGO BALT 214, научи Maritime.bg.

Към района на бедствието е пренасочен българският ферибот “ДРУЖБА”.

Информацията бе официално потвърдена пред Maritime.bg от компанията-собственик на ферибота, обслужват линия между Бургас и Грузия.

Maritime.bg припомня, че тази сутрин около 0915 ч. е подаден сигнал за бедствие от плаващия под Панамски флаг кораб тип “река-море”.

Съдът попада в изключително тежка хидрометеорологична обстановка. Бреговата охрана на Турция потвърди пред Maritime.bg, че построеният през 1978 г. “волго-балт” се е пречупил.

Към момента в търсенето, освен българските моряци от “ДРУЖБА”, участват сили и средства на турската Брегова охрана. Активирани в операцията са самолет, три хеликоптера и два спасителни съда.

Официално от БО на Турция заявиха, че са спасени седем моряци от 13-членния екипаж. От там отказаха коментар дали са открити телата на останалите мъже, но според публикации в местната преса поне двама от изчезналите са загинали.

Екипажът на кораба е съставен от украински моряци, капитанът и старши помощник-капитанът са граждани на Азербайджан.

Потъналият кораб се менажира от базираната в Турция “Orbital Shipmanagement”.

Последни новини

Последни новини

Изкуствен интелект осигурява безопасно маневриране при ограничена видимост в Пристанище Варна

Как да се впрегне изкуственият интелект в морските технологии? Отговор дава мащабен европейски проект, в който участва Техническият университет - Варна. Това заяви пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент