Русия следи американски кораб в Черно море

Снимка: Виталий В. Кузмин, RBTH.com

Патрулният кораб от Черноморския флот “Пытливый” изпълнява комплекс от мероприятия за контрол на действията на десантния кораб на ВМС на САЩ “Форт Макхенри” (USS Fort McHenri/LSD 43), съобщиха от руското министерство на отбраната, цитирани от “Интерфакс“, предаде RBTH.

От ведомството припомниха, че корабите на американските военноморски сили са в акваторията на Черно море от 2100 ч. московско време на 6 януари. “В 0930 ч. московско време (на 7 януари) “Форт Макхенри” влезе в румънското пристанище “Констанца”, допълниха от министерството.

Корабът, на чийто борд има около 500 американски морски пехотинци, е с докова камера за пет транспортни катера на въздушна възглавница, предназначени за разтоварване на морска пехота и бойна техника. Съдът е въоръжен със зенитна артилерия и ракетно оръжие.

“Форт Макхенри” е в състава на ударната амфибийно-десантна група на ВМС на САЩ. Останалите кораби от тази група в момента са в източната част на Средиземноморието, като сред тях са и флагманът на групата USS Kearsarge/LHD 3 и десантният транспортен док USS Arlington/LPD 24. Групата влезе в акваторията на Средиземно море още на 31 декември миналата година.

След началото на кризата в Източна Украйна в Черно море редовно патрулират кораби на ВМС на САЩ и други държави от НАТО, припомня “Интерфакс”. Съгласно Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. военните съдове на държави, които нямат излаз на Черно море, могат да бъдат в акваторията му не повече от 21 денонощия.

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент